Per segon any consecutiu les muixerangues de Castelló i de Vinaròs han tancat la temporada a l’Aplec dels Ports, celebrat a Villores (els Ports). Ara bé, això de tancar temporada és una manera de parlar; les colles muixerangueres valencianes no tenen un calendari unificat, ni de lluny. Per exemple en el cas que ens ocupa Vinaròs manté durant tot l’estiu una intensa activitat amb assajos i actuacions, mentre Castelló descansa.

En tot cas el tradicional Aplec, cita multitudinària que congrega moltíssima gent de les comarques de Castelló, ha servit a les dues colles per obrir el parèntesi estiuenc. Enguany l’Aplec ha arribat a la XXXVIII edició. L’actuació muixeranguera s’ha fet dissabte de vesprada, a la plaça principal, en un dels moments de màxima afluència a l’Aplec i sense solapar-se amb cap altra activitat. Tota l’atenció del moment, doncs, s’ha pogut centra en l’actuació que s’ha fet en les millors condicions i davant la presència de nombrós públic. L’ambient: festiu i de suport a la cultura popular. L’actuació s’ha estructurat en quatre rondes alternes i una ronda conjunta de pilars.

La Muixeranga de Castelló ha portat moltes camises a Villores, encara que amb baixes per vacances. Els de Castelló han completat una actuació brillant, tot i que irregular, que els confirma a hores d’ara com la muixeranga més potent després de les d’Algemesí. Han obert amb una Sénia Doble, una figura que necessita de moltíssima participació. Un Pinet Doble central rodat i quatre Pinets de Tres rodant al seu voltant, cadascun dels quals acompanyat de pinets de dos.

Per primera vegada una colla que no és d’Algemesí fa per si mateixa una Sénia Doble.

Sénia Doble Castelló - Aplec dels Ports

Sénia Doble de la Muixeranga de Castelló.

Molta satisfacció, doncs, en la Conlloga de Castelló, per una figura que treballaran a partir d’ara i en què caldrà millorar la coordinació de les diferents peces en moviment.

En la segona ronda els de Castelló han alçat amb molta solvència una espectacular Alta Clàssica, tot i haver realitzat molts canvis en el tronc. La Conlloga acaba la temporada en molt bona forma, sent l’única colla de fora d’Algemesí capaç de construir figures de cinc alçades amb certa regularitat. Certament, en poc més de dos anys la Muixeranga de Castelló ha fet molt de camí.

En la tercera ronda els de Castelló van abordar dues figures simultàniament; un Remat de l’Alta de Cinc i una Torreta Desplegada, que es va quedar en intent. Igualment no es va poder completar un Encontre que havien previst en la quarta ronda. Per acabar, però, Castelló va recuperar el to amb un Pinet Doble i un Pinet Doble Aixecat completats simultàniament en la ronda de pilars.

Muixerangues Aplec Ports 3

La Campana de la Muixeranga de Vinaròs.

Per la seua banda la Muixeranga de Vinaròs va completar una actuació impecable, tot i comparèixer a Villores amb unes quantes baixes. Van encetar el seu concurs amb una Campana, la figura tradicional dels Negrets de l’Alcúdia, en la primera ronda. Després van fer un Castell, un Banc, una Marieta i un Pinet de Tres net. Cal destacar-hi la qualitat tècnica en l’execució de les figures, tret distintiu de la Muixeranga de Vinaròs.