Si amb alguna cosa no compta el moviment muixeranguer és amb un calendari unificat, amb un començament i tancament de temporada ben definits. Però d’alguna manera amb l’arribada de la tardor, del mes d’octubre, podem dir que la majoria de colles muixerangueres es posen en marxa després del parèntesi estiuenc i comencen temporada muixeranguera. D’entrada, el 9 d’Octubre ja demostra la consolidació del fet muixeranguer arreu del territori valencià; la majoria de colles tenen actuació eixe mateix dia, l’anterior amb algun acte relacionat amb la festivitat, o els dos dies seguits. Muixeranga.info n’ha fet un recompte amb 34 actes a 29 poblacions.

De tota manera, com sol passar quan es parla de muixerangues, cal ser prudents en les generalitzacions. A Algemesí, epicentre del moviment, la centralitat de la Mare de Déu de la Salut marca el calendari anual. Encara sense acabar el mes d’agost, les dues colles algemesinenques assagen a diari amb tota la intensitat per tal de preparar la participació en la festa declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Tot seguit, s’imposa un descans. Poc a poc es reprenen les actuacions i els assajos; la Nova Muixeranga, per exemple, actuarà el 9 d’Octubre a Castelló de la Ribera. Una situació semblant a la dels Negrets de l’Alcúdia, que tenen el l’Entrada de la Mare de Déu de l’Oreto del dia 7 de setembre la principal actuació de l’any.

Tres muixerangues urbanes, la Muixeranga d’Alacant, la Muixeranga de Castelló i la Jove Muixeranga de València, coincideixen plenament. A l’estiu, conforme va acabant el mes de juliol i en funció de les actuacions programades, es fa una aturada. El setembre es reprenen els assajos i el 9 d’Octubre es pot dir que la colla ja torna a rodar.

La Muixeranga de Castelló ha portat aquest calendari fil per randa. Fins al 9 d’Octubre no actua, quan ho faran a Moncofa (Plana Baixa). L’anterior actuació va ser a l’Aplec dels Ports, el darrer cap de setmana de juliol, on els de Castelló van tancar temporada per segon any consecutiu. Segons el seu president, Enric Sorribes, setembre és una mena de pretemporada. La Jove Muixeranga de València també va tancar temporada el juliol. És València i la gent senzillament desapareix l’estiu, assegura el seu mestre Pau Pertegaz. Tot i que el seu objectiu era deixar més lliure el setembre, Pertegaz lamenta en certa manera l’acumulació d’actuacions i actes al setembre que no ens han permès treballar l’inici de temporada com haguéssem volgut. No hem d’oblidar que setembre també és una data en què s’incorpora a la colla gent nova, i també que hi ha qui ho fa de manera progressiva. Tot i això, el fet d’acceptar de participar en la I Diada de la Muixeranga de la Safor els ha obligat a posar-se les piles abans que no havien previst. Una experiència semblant es viu a la Muixeranga d’Alacant, sense activitat durant l’estiu. Setembre ha estat molt dur, comenta el mestre Pau Chacón, per la sobrecàrrega d’actuacions. En octubre ja esperen recuperar la normalitat pel que fa al treball als assajos.

L’estiu, però, també es pot viure molt intensament. La Muixeranga de Vinaròs ha fet quatre actuacions durant el mes d’agost i tres al juliol. La colla de més al nord fa el calendari exactament com les colles castelleres. De febrer, coincidint amb el carnestoltes vinarossenc, festa grossa, a novembre. També la Muixeranga de la Safor ha experimentat un estiu de treball intens. La celebració de la I Diada de la Muixeranga de la Safor s’ha fet el 2 d’octubre; data molt primerenca per la majoria de colles però impossible d’ajornar, car coincideix amb la festa major de Gandia. Així que en les setmanes prèvies han assajat dos o tres dies per setmana.

Potser es podria apuntar una diferència entre les muixerangues més urbanes i les de pobles més menuts, que es caracteritzarien per tindre, si més no, més facilitats per actuar a l’estiu. En tot cas, sense disposar de cap calendari unificat, enguany més que mai abans -pel nombre d’actuacions- la celebració del 9 d’Octubre s’assembla a un començament de temporada.