En la processó extraordinària amb motiu del Vè Aniversari de la Declaració de Patrimoni Immaterial de la Unesco, les dues muixerangues d’Algemesí van exhibir un ampli repertori de figures muixerangueres. La processó es va celebrar amb nombrosa presència de públic, bona part arribat de fora. Aprofitem aquesta breu crònica gràfica, amb fotografies de Joan Bofarull, per recordar una part del repertori algemesinenc.

La Muixeranga d’Algemesí, va repetir tres vegades la més clàssica de les figures altes, l’Alta de Cinc. Ací les teniu les tres, a l’interior del Museu de la Festa, d’on va partir la processó, al carrer i a la plaça Major. L’estructura és de 6 baixos, 6 segons, 3 terços, alçador i xiquet.

La blava també va presentar una Morera, amb estructura 4-2-1-1-1 i l’espectacular Tomasina o Desplegada Doble. És una figura amb estructura 4-4-2-1-1, on progressivament es despleguen tots els pisos a partir del segon. El nom de Tomasina prové de Tomàs Pla, antic mestre de la colla, que la va inventar. La processó va incloure tots els rituals i danses de la Mare de Déu de la Salut. És a dir, va ser com una processó de la Festa però en format reduït. Les muixerangues també van entrar dins la basílica i van fer una figura davant l’altar. En el cas de la Muixeranga d’Algemesí, va alçar una Morera central, amb dues Torretes Desplegades al costat. En la Torreta Desplegada, on senzillament Torreta, de quatre alçades, es despleguen els segons, alçadora i xiqueta.

La participació de la Nova Muixeranga d’Algemesí va ser molt especial, car representava l’estrena de la nova mestra, Ester Ferrer, i el seu equip tècnic. Van superar la prova amb bona nota. Dins del Museu la verda va fer un Pilar Aixecat de Cinc alçades, d’enorme dificultat tècnica. A la porta, un Altar, compost per dos Pinets Dobles, és a dir Pilars de Quatre, tres de tres i dos de dos. També la Trobada, una figura de no forma part del repertori més clàssic, amb estructura 6-4-2-1-1.

Cap al final de la processó la Nova va fer la Sénia Doble, una figura que necessita de molta participació. Un Pinet Doble centra rodat, envoltat de quatre Pilars de Tres i quatre de dos que també roden alhora. A més de la Xopera, l’Alta de Sis sense el pis de baix, amb estructura 6-4-2-1-1 i la Tomasina a la plaça.

La Nova també sol incloure al repertori un Castell de quatre o cinc alçades. Amb estructura de figura castellera, el penúltim pis es tanca com una figura muixeranguera i puja una xiqueta sense alçadora. El de la imatge, de quatre alçades.

Castell

Castell

 

 

 

 

 

 

 

La Nova Muixeranga té explicades a la seua web les més de trenta figures que suma el seu repertori.