El passat dissabte 17 de desembre va tindre lloc la Fira d’Entitats que amb motiu del 84è Aniversari de les Normes de Castelló va organitzar la plataforma Castelló per la Llengua. La Conlloga – Muixeranga de Castelló, membre d’esta plataforma, va convidar la Muixeranga de Xàtiva la Socarrà per fer una actuació conjunta, com ja va fer l’any passat amb la de Sueca. A més, comptaren amb la imprescindible col·laboració dels dolçainers i tabaleters de La Llavor i d’altres entitats presents, com els Botafocs.

L’actuació va consistir en tres rondes alternes, que va encetar la muixeranga amfitriona i va tancar la convidada, i una ronda conjunta de pilars de comiat. La Muixeranga de Castelló va obrir l’actuació amb un Remat de Morera [2-1-1-1], que va deixar net en abaixar la pinya. A esta figura seguiren dues muixerangues que s’estan convertint en marca de la casa, com són el Fadrí i el Pilotó (figura històrica recuperada el 9 d’Octubre passat). Totes tres figures van ser carregades de manera sòlida i ben desenvolupades.

La Conlloga es presentà amb quasi un centenar de camises groc-terroses, entre adults i xiquets, a pesar de les baixes d’última hora. Amb menys efectius es presentà en la capital de les comarques del nord la Muixeranga de Xàtiva, com a conseqüència de la data de l’actuació i de les inclemències meteorològiques. La Muixeranga de Xàtiva va obrir la seua actuació amb un Alcoianet (3-2-1), seguit d’una Figuereta o Felipet, per utilitzar la nomenclatura socarrada, i després va plantar una Torreta sense Desplegar, que va comptar amb l’ajuda dels de Castelló, tot i que la base, el tronc i el remat eren totalment xativins. Les muixerangues dels socarrats van estar construïdes esplèndidament des del punt de vista tècnic i van mostrar-se estables.

L’actuació conclogué amb els pilars de comiat conjunts, que formaren un Altar, en el què el Pilar de Quatre central era de la Conlloga, quatre Pilars de Tres, dos a càrrec de cada muixeranga, i quatre pinets senzills més, dos de cada colla, tots ells muntats de manera alterna a partir del pilar central, fet que reproduïa una espècie de senyera amb les camises grogues de Castelló i les roges de Xàtiva. Posteriorment va tindre lloc els parlaments que van finalitzar amb la interpretació de la Muixeranga d’Algemesí, moment en el que ambdues colles van executar una Palmera amb quatre Pilars de Tres, dos per colla. L’acte va cloure amb un dinar de germanor amb la resta d’entitats de Castelló per la Llengua.

Este esdeveniment, que en principi havia d’haver-se celebrat en la plaça Major de Castelló, hagué de traslladar-se a la Pèrgola del Parc Ribalta com a conseqüència de la pluja i el vent, cosa que va restar-li públic i vistositat. Amb esta actuació la Conlloga va tancar l’any i el primer cicle de la temporada.