El primer cap de setmana de 2017 després de les vacances de Nadal, sumant el dilluns de celebracions de Sant Antoni, ha portat una activitat muixeranguera sense precedents. Hi ha hagut set acte diferents en què han participat vuit colles. L’eclosió de noves formacions comença a fer-se notar en el calendari, en un 2017 muixeranguer que probablement acabarà amb més actuacions que mai abans.

L’activitat començà dissabte. La Jove Muixeranga de València estrenava l’any a les finals del Trinquet de Pelai de València, amb un Remat de l’Alta de Cinc entre les dues partides (vídeo). Una actuació simbòlica que va escenificar l’agermanament de muixeranga i pilota valenciana a l’anomenada catedral de la pilota, que acaba d’estrenar nou equip de gestió. Sens dubte corren nous temps; el dia 8 la Muixeranga d’Alacant ja va fer l’actuació més primerenca de l’any a la final del Circuit de Llargues la Bolata.

Les muixerangues són, a cada dia que passa, més sol·licitades en les celebracions cíviques. A Vila-real (Plana Baixa) es va fer dissabte la marxa cívica commemorativa dels fets ocorreguts a Vila-real durant la Guerra de Successió. Va comptar amb la Conlloga – Muixeranga de Castelló i la Muixeranga de Xàtiva, la socarrada. No és la primera vegada que actuen juntes aquestes dues colles, que van animar la marxa. De la mateixa manera l’endemà també van coincidir dues colles a la Cavalcada de la Festa de la Infantesa, amb les Magues de Gener. La Jove Muixeranga de València, de nou, i la Muixeranga la Torrentina. Una celebració multitudinària i emotiva pel centre de la ciutat de València, amb participació de les muixerangues durant tot el recorregut i a la porta de l’Ajuntament.

El diumenge es completava amb actuació de muixerangues a festes locals, a la Marina Alta i a la Safor. La Muixeranga de la Safor al Porrat de Beniopa, en una concorreguda plaça de l’Església, i la Muixeranga d’Alacant a Moraira. Les dues colles van actuar en solitari i van poder mostrar l’essència del seu repertori.

A un cap de setmana muixerangues tan intens s’ha sumat el dilluns, vespra de Sant Antoni. Ací destaquem l’actuació de la Muixeranga d’Alginet a la festa del seu poble. Aquesta colla jove, una de les darreres incorporacions al moviment muixeranguer, actuava per primera vegada per Sant Antoni amb quatre figures al llarg del recorregut de la cercavila popular. El blau d’Alginet compta cada dia amb més camises. Altre celebració de Sant Antoni a la Ribera Alta, a Llombai, va comptar també amb l’actuació dels Negrets de l’Alcúdia.

[La imatge que encapçala la notícia és de Kike Taberner, publicada a la galeria del diari Valencia Plaza]