Cap a les quatre de la vesprada repica el tabal mentre s’organitza la pinya. Al ritme de la melodia de la Muixeranga d’Algemesí que fan sonar les dolçaines, s’alça una Torreta. Som a la processó de la Repartició de la Carn de Guadassuar, dissabte passat, dia de festa gran. Acaba d’estrenar-se la Muixeranga de Guadassuar, la Carabassota, després d’intenses setmanes d’assaig. Una més a la Ribera, el bressol. Entre les dues d’Algemesí, els Negrets de l’Alcúdia, Sueca, Cullera, Carlet, Alginet, Antella i ara Guadassuar, la Ribera Alta i la Baixa ja sumen nou colles.

La Moxiganga ya le decía en la mía que actualmente se baila en Algemesí y Guadasuar, no sé si ofrecen alguna variante con la de Carcagente

L’historiador i cronista oficial de la ciutat de València Salvador Carreres Zacarés, l’any 1925, manifestava en una carta al conegut folklorista Joan Amades l’existència d’una muixeranga a Guadassuar. Sembla, però, que ningú no en guarda memòria, la qual cosa no és obstacle perquè la nova colla siga acollida amb entusiasme. Mentre avança la processó, multitudinària, la Carabassota mostra el repertori: Torreta, Sénia, Guionet, Palmera, Pinet Doble, Remat d’Alta de Cinc i Cinc en un Peu. Molta gent ens va dir que no s’esperava que férem tanta cosa i altres van expressar la seua sorpresa per l’existència d’una muixeranga al poble, ens explica Pablo Ferrer, principal impulsor de la colla i primer president.

La Muixeranga de Guadassuar va comptar, com és habitual en aquests casos, amb el suport de molta gent de la Muixeranga de Cullera, i també de la Jove Muixeranga de València, la Nova Muixeranga d’Algemesí i la de Sueca. El repte, com en totes les colles noves, és aconseguir prou gent com per completar bones actuacions en solitari. Amb l’afegit que Guadassuar no supera els sis mil habitants. Ferrer creu que l’estrena ha pogut servir de reclam: molta gent es va interessar per incorporar-se a la colla durant el recorregut. Esperem formar un nucli amb una quarantena de membres fixes, amb això ens donaríem per satisfets al començament.

Allò segur és que Guadassuar té voluntat de continuïtat, tot i que de bon principi la idea va ser fer una muixeranga només per eixir a la festa del poble. Sí, era la idea, però la gent s’ha comboiat molt i la colla continua. De fet, ja tenen més actuacions aparaulades en la Trobada d’Escoles en Valencià i en l’Ofrena de l’Alfàbega del mes d’agost. Aquesta darrera gràcies al suport d’un Ajuntament que en tot moment ens ha donat suport per fer possible una muixeranga. La intenció de la colla, remarca Ferrer, és estar presents a la vida cultural del poble, per això ja hem parlat amb totes les associacions perquè compten amb nosaltres en les seues celebracions. Si compleixen els objectius, doncs, prompte veurem de nou les camises ratllades de la Muixeranga de Guadassuar als carrers.