Si alguna cosa ha aconseguit la Muixeranga de Xàtiva, a banda d’irrompre amb força al món muixeranguer amb bona cosa de membres, ha estat saber-se situar en el centre d’algunes de les principals celebracions de la ciutat. En poc menys d’un any d’existència, les camises roges de la colla ja ocupen un espai destacat en l’imaginari festiu i simbòlic de la ciutat.

Si fins ara havia actuat en el seguici del Dia de la Patrona de Xàtiva, participació que repetirà enguany, i en la Fira d’Agost, en què va fer una cercavila per l’Albereda, aquest cap de setmana ha estat present en l’homenatge anual a les víctimes del bombardeig de l’estació de tren. Una fita emblemàtica de la ciutat que rememora el bombardeig de l’aviació feixista italiana, que va provocar 150 víctimes mortals el 12 de febrer de 1939.

L’organització havia previst una figura de la Socarrada per cloure l’acte, que va congregar nombrós públic davant del monument commemoratiu. I la colla la va preparar a consciència. Segons ens explica Crístian Medina, el mestre, el Castell que van estrenar a la plaça l’han estat preparant durant tot un mes, amb vistes a l’ocasió. El premi d’una nova figura de quatre alçades, doncs, fruit del treball als assajos. El Castell xativí té la mateixa estructura que en altres colles on rep diferents denominacions, com Castelló o Sueca, 3-3-2-1. En acabar l’acte molta alegria entre la colla, que va comparèixer a l’homenatge amb més de quaranta camises. La nombrosa participació, tot i ser una formació molt jove, continua sent un dels signes d’identitat de la Muixeranga de Xàtiva.

[Totes les fotografies de la notícia són de Juanjo Puertos, publicades al compte de Flickr de la Veu del País Valencià.]