Entre els anys 2005 i 2009 es van fer cinc Aplecs de Muixerangues a diferents poblacions valencianes. Els aplecs els va organitzar la recentment creada Federació de Muixerangues que, posteriorment, no acaba de consolidar-se i es morí per manca d’activitat. Es van fer amb l’objectiu de donar a conèixer la muixeranga i promocionar la seua expansió, alhora que fomentar la coneixença entre les muixerangues. Cada any una colla va fer d’amfitriona.

De la celebració dels Aplecs ha restat prou material a internet, que a Temps de Muixeranga volem recuperar en una sèrie de cinc articles. Sobretot els vídeos, en alguns casos penjats per usuaris anònims, que transmeten fidelment l’estat de forma de les colles i les impressions amb què es vivia el moment.

Comencem pel I Aplec de Muixerangues de l’any 2005, dissortadament del que es pot consultar el material de pitjor qualitat. En ser una novetat va representar tot un esdeveniment, que col·locava les colles en una nova dimensió. Es va fer a l’Alcúdia (Ribera Alta), amb els Negrets com a colla amfitriona, i de convidades la Nova Muixeranga d’Algemesí, la Muixeranga de la Safor (que en aquell moment s’anomenava la construcció de la Safor) i el Ball dels Locos de l’Olleria. De fet, són les tres primeres colles de nova creació: l’Olleria el 1996, la Nova Muixeranga d’Algemesí el 1997 i la Muixeranga de la Safor el 2002.

En el primer vídeo conservat, que encapçala aquesta notícia, podem veure un Enterro de la Nova Muixeranga i el discurs de presentació de l’acte.

En el segon, el Ball dels Negrets, una Tomasina de la Nova Muixeranga d’Algemesí i una Torreta Desplegada, en què es despleguen tres segons, de la Safor. Encara no s’havia implantat l’ús del casc.

El tercer és una notícia, amb so deficient, del programa Arrels del canal Punt Dos de l’extinta Ràdio Televisió Valenciana. S’entrevista Augustí Vallès , mestre dels Negrets, i es veuen diferents figures.