Nova Muixeranga celebra el vintè aniversari

Cartell de convocatòria del primer assaig

El 13 de març de 1997 una vintena de persones es trobaven a la Capella de la Troballa d’Algemesí, a poqueta nit. Amb l’inevitable pessigolleig al ventre de qui comença un projecte nou, dugueren a terme el primer assaig oficial de la Nova Muixeranga d’Algemesí. Una placa commemorativa, un socarrat, ho recorda des de fa anys a una de les parets exteriors de la Capella. El naixement de la verda, gestat des de l’interior de la Muixeranga d’Algemesí, la blava, ajuda a comprendre l’evolució del moviment muixeranguer en les dues darreres dècades. Per primera vegada la muixeranga tenia voluntat d’eixir del seu bressol, Algemesí, i la seua pràctica fomentar-se i donar-se a conèixer.

El dissabte 11 de març la Nova Muixeranga va celebrar el vintè aniversari al lloc on tot començà. Com cada any, els membres de la Nova tornaren per aquestes dates a la Capella i van fer un assaig al carrer. Enguany, però, amb el regust especial del vintè aniversari. En acabant, celebració amb sopar de gala en la intimitat de la seu de la colla. Maria Esplugues, presidenta de la Nova Muixeranga, ens recorda que es tracta d’una jornada molt singular: presentarem un vídeo musical de celebració del vintè aniversari en què han participat moltes persones. A més, apunta, l’any en el seu conjunt serà molt especial, amb més activitats i sorpreses que encara no podem anunciar. La junta directiva de la Nova s’ha compromès des de fa temps perquè el 2017 siga un any original. Fa uns mesos es va presentar un logotip commemoratiu, dissenyat per Toni Belloch, del qual ja se n’han fet samarretes.

De manera molt significativa, aquest any 2017 dues dones ostenten els càrrecs més representatius de la Nova, Maria Esplugues el de presidenta i Ester Ferrer el de mestra. La Nova ha simbolitzat des dels seus inicis la participació de la dona en la muixeranga. En opinió d’Esplugues és una bonica casualitat que s’ha donat, res més, la vivim amb plena normalitat. La Nova va nàixer amb la intenció de fer les coses diferents i canviar-ne moltes, i la participació de la dona n’era una més.

El mateix pensa Raül Sanxis, membre fundador de la colla i muixeranguer de llarga experiència. Quan es va fundar la Nova Muixeranga volíem canviar molts aspectes de funcionaments que consideràvem que s’havien de superar. La participació de la dona és el que més ha transcendit i s’ha convertit en bandera, però sempre l’hem vista com una part important de tot un conjunt. La coincidència de dues dones al capdavant el 2017 indica això mateix, la naturalitat amb què funcionem.

Sanxis recorda perfectament aquella assaig germinal de l’any 1997. Ens ho il·lustra amb una anècdota: teníem clar que volíem un lloc a l’aire lliure, públic. En un primer moment van pensar en la plaça de les Tres Moreres, com a indret simbòlic on antigament assajava la muixeranga. Però com que ja hi havia col·locats els gallardets de les falles [ja veus, com si anàrem a alçar una Alta de Cinc el primer dia amb tot de gent nova -riu-] van canviar la ubicació al carreró adjacent a la capella. I allí tornem, i tornarem, cada any, rebla Sanxis.