La Muixeranga d’Alacant arriba a les 400 figures. Tota un fita per a una colla que va començar la darreria de 2014 i que porta curosament les estadístiques. En poc més de dos anys, doncs, molt de camí recorregut, moltes actuacions i moltes figures a plaça. Ens ho expliquen, des de dins, el mestre Pau Chacon i Joan Andreu, l’encarregat de les estadístiques.

400 figures a plaça. Esta és la quantitat que la Muixeranga d’Alacant va assolir el proppassat dissabte a Santa Pola (Baix Vinalopó), en l’actuació pel Dia Internacional de l’Autisme.

La Muixeranga d’Alacant es va estrenar a plaça el 11 d’octubre de 2014 a Alacant. Aquell dia va alçar un Pilar de Tres i un Alcoianet. Després de l’estrena, la colla va tardar alguns mesos en poder tornar a actuar; n’eren els començaments, poca gent la coneixia encara, i els mateixos membres es sentien poc segurs. Es van necessitar molts assajos i un poc de sort per a començar a fer actuacions.

Però les actuacions van arribar i a partir del 21 de febrer de 2015, moment en què la colla va participar en la Crida d’Escola Valenciana a València i va estrenar els uniformes blanc-i-blaus-, es va poder continuar la primera temporada. Es va tancar amb 17 actuacions, 9 de les quals a Alacant; i el nombre de figures que se’n van comptabilitzar va ser de 67, totes de tres alçàries llevat d’una. Eixa excepció va suposar una fita per a la colla perquè va ser l’estrena de la primera figura de 4 -una Torreta Sense Desplegar- alçada durant la I Diada Muixeranguera d’Alacant. Totes les figures alçades durant la primera temporada, la 2014/15, van ser descarregades sense contratemps.

La segona temporada, la 2015-201616, va començar amb grans expectatives després de l’èxit de la Diada i de la primera figura de quatre. Quant a les actuacions, la temporada la podem qualificar d’excel·lent: 32, 16 de les quals a Alacant. Durant la temporada es van alçar 244 figures. Tècnicament, però, els avanços van ser menys significatius. La colla va encarar un procés de reestructuració interna que es va notar en el rendiment. De totes les figures tretes a plaça, només 18 van ser de 4 alçàries, vora el 7’5%, i 15 vegades es va alçar la mateixa figura: la Torreta Sense Desplegar. Es va intentar ampliar el catàleg de quatre i la següent figura intentada va ser l’Encontre, que va acabar per no quallar i es va retirar després de dur-la a plaça dues vegades amb el resultat d’una carregada i un intent desmuntat al mes de desembre. A les acaballes de la temporada, durant la II Diada Muixeranguera, per fi es van estrenar a plaça l’Aixecat de quatre, el Remat de l’Alta de Cinc i el Castell de quatre en la que va ser la millor actuació de la colla fins aleshores, tot oferint tres figures de quatre en la mateixa actuació. Els resultats finals d’aquella temporada van ser 244 figures, de les quals 240 descarregades, 1 carregada i 3 intents desmuntats.

És en la temporada actual, la 2016-201717, quan la colla ha fet el salt definitiu. Durant els tres primers mesos s’han anat estrenant noves figures de quatre, a cada actuació s’ha passat de fer una majoria de figures de tres a fer una majoria de quatre, com l’última a Santa Pola, en què es van alçar quatre figures de quatre alçàries d’un total de sis figures. Els números globals d’esta temporada són, a data 11 de març, 13 actuacions, 5 de les quals a Alacant, amb 89 figures alçades, 20 de les quals de 4 alçàries, és a dir, vora el 23%. La progressió és més palpable si considerem les figures a partir de novembre, ja que les figures de 4 pugen al 50% i, si comptem des de gener, en són el 75%. Ara mateix el catàleg de quatre de la colla és de set figures diferents estrenades a plaça, a banda de quinze figures diferents de 3. A estes altures de la temporada, els números globals són 89 figures, de les quals 85 descarregades, 1 carregada i 3 intents desmuntats.

La colla enceta ara l’última part de la temporada, habitualment la més forta pel que fa al nombre d’actuacions, amb il·lusió per continuar creixent. Ara com ara, la colla ha alçat 27 figures diferents, comptadores des del seu naixement.

I si al principi de l’article explicàvem amb quines figures començava la colla la seua primera actuació, direm que l’actuació de les 400 figures ja va per la Torreta (Desplegada), l’Aixecat de quatre, la Sénia, la Torreta Sense Desplegar, el Cinc en un Peu i els Pilars de Comiat.