Amb l’arribada de la primavera les colles muixerangueres afinen la forma. Ho posa de manifest l’intens cap de setmana muixeranguer que acabem de viure, amb les dues muixerangues d’Algemesí oferint destacades actuacions fora del seu poble, i també amb moltes altres colles a plaça.

L’inici al llarg cap de setmana muixeranguer el va donar la Muixeranga d’Algemesí amb una actuació ben especial. La blava va participar en l’entrada cristiana dels Moros i Cristians d’Alcoi, formant part de l’ostentació del capità cristià. Amb més de 200 muixeranguers presents, va ser l’estrena de Marcos Castell com a mestre de la muixeranga. Una actuació reeixida en què la colla algemesinenca va mostrar bona part del seu repertori més emblemàtic: en tres ocasions l’Alta de Cinc, en dues la Tomasina (Desplegada Doble), la Morera (4-2-1-1-1), que només es va poder carregar, i nombrosos Pinets Dobles, alguns dels quals aixecats. Castell va destacar que van donar el màxim del que som capaços, ja que poques vegades ens hem desplaçat tants muixeranguers fora del nostre poble. Cal remarcar l’excel·lent acollida amb què el públic d’Alcoi va rebre la participació de la muixeranga en el marc d’altra tradició com els Moros i Cristians.

La Nova Muixeranga d’Algemesí, de la seua banda, va participar en un intercanvi amb els Bordegassos de Vilanova, que celebraven la Diada de Sant Jordi. La Nova va centrar l’actuació en les vespres Sant Jordi, dissabte de vesprada. Diumenge va obrir la Diada amb una Tomasina, i sense entrar en rondes castelleres es va acomiadar en la ronda de pilars. En les vespres, els algemesinencs van mostrar al públic vilanoví el repertori present a la Mare de Déu de la Salut: Soterrat (l’Enterro), Sénia Doble, Alta de Cinc, Canya, Altar, Pilar de Cinc…en conjunt, vint figures durant el cap de setmana. Les figures muixerangueres impressionen molt el públic casteller, que les viu amb especial estima i sap que en l’origen dels castells hi ha les muixerangues. Especialment les figures amb moviment i el gest tècnic de desplegar-se, com es va fer palès en l’execució de la Tomasina per obrir la diada castellera.

Altra muixeranga que va viure un cap de setmana ben intens va ser la de Cullera. Els de la Ribera Baixa han completat les Festes Majors, en el seu cas el moment àlgid de l’any. Cullera consolida pas a pas un repertori de figures molt variat, amb unes quantes figures de quatre alçades: Pinet Doble, Remat de l’Alta de Cinc, Torreta, Torreta sense Desplegar, Cinc en un Peu. En els dos dies de la Festa, amb l’eixida de bandes, la baixà i la processó de Sant Vicent, els de camisa roja amb comptat amb molta participació i s’han mostrat com una colla molt en forma. Per cert, eren les primeres Festes Majors amb Rafa Gimeno de mestre de la Muixeranga de Cullera, després d’haver agafat el testimoni de Joan Escrivà.

No s’acaben ací les actuacions del cap de setmana. A Palma de Gandia, la Muixeranga de la Safor va fer una figura de cinc alçades sense pinya d’altres colles, la Torre de Cinc, la qual cosa demostra el seu potencial actual. No ho aconseguia en aquestes condicions des de l’any 2007 a la ciutat de Nola, a l’àrea metropolitana de Nàpols. A més, van estar a punt de coronar un inèdit Castell de Cinc. També van actuar la Muixeranga de Vinaròs, a la Fira del Llibre, la Conlloga – Muixeranga de Castelló, en la presentació de la Federació de Tabal i Dolçaina, i la Muixeranga d’Alacant al Mercat Gastronòmic i Tradicional de Finestrat.