Tradició germana de la muixeranga, la Mojiganga de Titaigües vol ser Bé d’Interès Cultural (BIC). L’ajuntament d’aquesta localitat de la Serrania ha iniciat els tràmits per tal d’aconseguir la declaració i posar en valor aquest veritable tresor etnològic.

El projecte es va presentar el cap de setmana passat en una sessió informativa al centre social de Titaigües, amb la presència d’experts pluridisciplinars. Francisco Tamarit, director del Museu Valencià d’Etnologia, Oreto Trescolí, dels Negrets de l’Alcúdia, i Ildefonso García, mestre de la Mojiganga.

Paral·lelament el municipi ha posat en marxa recollida de signatures virtual, La Mojiganga, una danza sin fronteras, per tal que tothom hi puga donar suport. La petició, amb les signatures recollides, es farà arribar a les autoritats de patrimoni cultural de la Generalitat Valenciana.

Ja declarada per la Generalitat Bé de Rellevància Local Immaterial, es tracta d’una dansa ritual sempre sota la direcció d’un mestre que es vesteix amb capa i barret. Ara per ara només es balla cada set anys en les anomenades fiestas gordas, però antigament s’executava en època de carnaval. Al contrari que les muixerangues, que alcen les figures sense cap ordre definit prèviament, la Mojiganga és una dansa amb un esquema clar i perfectament estructurat que s’ha mantingut invariable des del segle XVIII. Es tracta, però, d’un patrimoni viu en evolució; l’any 2009 es va incorporar la dona.

Si no és que es produeix abans un esdeveniment singular, cosa que ha passat en alguna ocasió, la Mojiganga no es tornarà a ballar fins l’any 2023 a la plaça de Titaïgues.

Aquest vídeo mostra la darrera vegada que es va ballar, el 2 de setembre de 2016:

La declaració com a Bé d’Interès Cultural implica el pas a domini públic, amb l’obligació per part de l’administració de protegir els seus valors. Tots els BIC immaterials valencians, un conjunt de vint-i-set, es poden consultar en aquesta pàgina.