A Valls, bressol dels castells, la Muixeranga de Vinaròs va fer el Banc per cinquantena vegada. Una figura que han treballat molt intensament i que han descarregat en totes les ocasions. Tota una fita per la colla, que d’ací poc complirà cinc anys. Amb motiu del 50è banc de la Muixeranga de Vinaròs (es pot veure al vídeo que encapçala la informació), la muixeranga del Baix Maestrat, la de més al nord, ens envia aquest article.

Sonen gralles. Segons amunt, diu el mestre. Però aquesta vegada, les gralles i la veu del mestre no sonen com sempre. Ho fan d’una manera especial. La Muixeranga de Vinaròs estem a punt de realitzar el nostre Banc número 50.  El Banc requereix molta tècnica però poca gent, i s’ha convertit en una figura molt segura per a la Muixeranga de Vinaròs. L’any 2013 la férem quatre vegades i els anys següents aquesta xifra pujà   a onze (2014), tretze (2015) i 16 (2016). Aquesta temporada, en sis actuacions, l’hem feta sis vegades. En total, 50 bancs, tots descarregats i la majoria nets (aquestes   estadístiques   no   inclouen   els bancs que fem a l’assaig).

Sí, ja són 50 els Bancs que hem realitzat en les 75 actuacions durant el prop de cinc anys de vida d’aquesta petita colla muixeranguera. Petita en nombre de membres, però no en interès i ganes de fer muixerangues, de donar a conèixer la nostra tradició allí on anem.

Aquesta vegada ha estat a Valls, bressol del moviment casteller. Moviment creat a partir de la Muixeranga, segons ens expliquen els historiadors. Els Castellers de la Il·lusió ens van convidar el diumenge 21 de maig a ser els padrins en la Diada del seu 3er aniversari, compartint plaça amb es Vailets de Gelida i els Xiquets d’Alcover.

Agraïm a aquesta colla castellera l’estima que ens tenen. Ells no sols són famílies senceres o de diferents professions com la resta, ells fan un pas més pel que fa a la inclusió. Els Castellers de la Il·lusió estan formats per un 80% de persones amb alguna discapacitat que ens ensenyen que no hi ha discapacitat que la voluntat i la il·lusió no supere.

Després de viure una gran diada, on la germanor entre les colles va ser total, vam tornar cap a casa amb la sensació d’haver-nos recarregat amb força per buscar nous reptes i haver fet una gran actuació. Juntament al Banc, hem fet la nostra primera Figuereta, un remat de Morera que també era la primera per a una de les nostres xiquetes i una Torre perfecta. Un dia genial per a la Muixeranga de Vinaròs. Ací vos deixem un vídeo amb el resum de la jornada: