La XVIII edició de la Trobada de Muixerangues d’Algemesí, que tindrà lloc el 10 de juny, es presenta amb novetats importants. Per començar comptarà amb la presència de la Conlloga – Muixeranga de Castelló. A més, en lloc de dues colles castelleres n’hi haurà una, la Jove Xiquets de Tarragona. Una sola colla, però de gamma extra. Els tarragonins podrien convertir Algemesí en la primera plaça valenciana que acull un castell de nou alçades.

És la primera vegada en dèsset anys que una colla muixeranguera que no és d’Algemesí participa a la Trobada. Es tracta d’un fet que sols s’havia produït en la primera edició, l’any 2000, amb la presència d’uns puixants Ball dels Folls de l’Olleria. Per la Muixeranga de Castelló arriba, doncs, una mena de majoria d’edat que fa palès el seu espectacular estat de forma i la força del nou moviment muixeranguer.

Els castellonencs ho viuran intensament, reforçant els assajos durant les properes quatre setmanes. No debades la plaça Major d’Algemesí, on participaran en les rondes com la resta de formacions, és la plaça muixeranguera per antonomàsia. El president de la colla, Enric Sorribes, explica que per ells representa alhora un orgull i una responsabilitat. Un orgull perquè som una colla jove, amb menys de quatre anys d’existència, d’un lloc sense tradició muixeranguera. Una responsabilitat pel fet de ser una colla de les de nova fornada, en certa manera ens sentim com que representem un poc totes aquestes colles que hem sorgit pel país els últims anys, tot eixe moviment muixeranguer. De fet actuar a Algemesí és, en opinió de Sorribes, un reconeixement a totes les colles noves.

La Muixeranga de Castelló acompanyarà la Muixeranga d’Algemesí i la Nova Muixeranga d’Algemesí, amfitriones i presents des de la primera edició.

La Trobada és la segona cita anual en importància, després de la Mare de Déu de la Salut, i les colles algemesinenques s’esforcen per exhibir el seu màxim.

Es dóna la circumstància que serà la primera trobada per Marcos Castell, nou mestre de la Muixeranga d’Algemesí des de fa unes setmanes; també en aquesta nova etapa per Ester Ferrer, que encapçala la Nova des de la tardor de l’any passat. Per tots dos, sens dubte, afrontar aquesta Trobada és un repte.

L’actuació castellera, de la seua banda, també promet emocions fortes, enguany amb un sola colla participant.

La Jove Xiquets de Tarragona, si aconsegueix aplegar les peces necessàries, podria convertir Algemesí en la primera plaça valenciana que veu un castell de nou alçades. Després de divuit edicions de la Trobada convidant colles castelleres, seria una distinció més que merescuda.

Fins a la data, el castell més complicat aconseguit a terres valencianes (i l’únic amb folre), és un 2de8 dels Minyons de Terrassa a l’Alcúdia l’any 2009. A Algemesí, amb moltes actuacions castelleres, s’ha fet el 3de8, com també a Castelló de la Plana. Els Xics de Granollers van fer un 4de8 a Gandia, molt important per ells. Alacant, Sant Vicent del Raspeig, València, Morella i Vinaròs també són places castelleres.

Així, doncs, el 10 de juny per la vesprada serà una cita ineludible pels aficionats a les muixerangues i castells. El cartell de la Trobada d’enguany ha estat elaborat, per encàrrec municipal, pel dissenyador local Raül Hurtado. L’Ajuntament ha volgut realçar enguany aquesta cita muixeranguera anual amb una presentació oficial del cartell. Així ho ha admès Pere Blanco, regidor de Cultura, que també destaca el fet que convidar a Castelló suposa un reconeixement a tot el nou moviment muixeranguer.