La Diada Muixeranguera d’Alacant, que es farà el 18 de juny en el marc de les Fogueres Culturals, es fa gran. Canvis en el format de les rondes, menys colles participants, més implicació de l’Ajuntament de la ciutat i de patrocinadors. Un encontre muixeranguer que es consolida definitivament i segueix ocupant un espai central dels actes de les Fogueres de Sant Joan.

Després d’haver representat en les dues primeres edicions el model de trobada multitudinària, enguany la primera cosa que crida l’atenció és la sensible reducció del nombre de colles. Hi participen, a més de la Muixeranga d’Alacant, la Nova Muixeranga d’Algemesí, la Muixeranga de la Safor, els Negrets de l’Alcúdia, la Jove Muixeranga de València, la Muixeranga de Xàtiva, la Muixeranga de Cullera, la Muixeranga Torrentina i la Muixeranga del Campello, veïna d’Alacant i present a la Diada per primera volta.

Diada Muixeranguera d'Alacant

Cartell de la 3a Diada Muixeranguera d’Alacant

La Muixeranga d’Alacant, però, ha continuat convidant a totes les colles, ens explica el mestre Pau Chacon. Però el calendari és cada vegada més exigent i n’hi ha algunes que han vingut altres anys i ara ens han dit que no poden vindre. Amb tot, el nombre de participants a plaça serà més elevat; cal comptar amb els músics de les quatre colles de dolçaina i tabal de la capital de l’Alacantí, que per primera vegada tocaran juntes a la Diada: Colla Sant Antoni d’Alacant, Colla d’Alacant, Colla Sant Blai d’Alacant, Colla El Cocó.

Les noves circumstàncies han permès de modificar el format de les rondes, amb l’objectiu de millorar l’espectacle. Després d’una primera ronda conjunta, la segona es farà en dos torns, i la tercera en tres. Això facilita el seguiment de les figures per part del nombrós públic que anualment convoca la Diada; el format anterior, amb moltes més colles alçant construccions simultàniament, el dificultava.

Un darrer aspecte destacable és la implicació institucional en l’organització de la Diada. La cita s’ha consolidat en el calendari de les Fogueres Culturals com un dels esdeveniments centrals, en un espai i horari privilegiats. L’Ajuntament d’Alacant ha fet una aposta decidida per la promoció del fet muixeranguer a través de l’organització de la Diada, que d’altra banda compta enguany amb un increment de l’aportació dels patrocinadors comercials.

Una Diada, doncs, que continua posant el llistó molt alt pel que fa a la participació de colles, organització i presència en el programa de les festes de la ciutat, i serveix a moltes muixerangues de tancament simbòlic de la temporada abans del parèntesi estiuenc. El 18 de juny, Alacant tornarà a ser per un dia capital muixeranguera.