El 17 de juny Pego (Marina Alta) veurà nàixer un nou col·lectiu muixeranguer. La Trobada de Muixerangues de la vila comptarà amb la presència d’una nova colla en formació, de Cocentaina. Si el projecte prospera, seria la primera muixeranga de la comarca del Comtat. De moment es prenen Pego com un primer punt de contacte amb la plaça, encara sense camisa oficial, però es fixen com a objectiu principal actuar a Cocentaina el Nou d’Octubre.

El projecte de la Muixeranga de Cocentaina té un inici molt localitzat, a l’IES Pere Arques. Eva Cuesta, impulsora de la iniciativa i professora d’Educació Física amb plaça fixa, es decideix aquest mateix curs a fer una unitat didàctica centrada en la muixeranga amb els alumnes de 4art d’ESO. Fins ara ho havia fet amb Acroesport, però em vaig adonar que els valencians i valencianes teníem una tradició ben arrelada de construcció de figures humanes, la muixeranga.

Amb l’ajuda de membres de la Muixeranga de Pego i del Ball dels Folls de l’Olleria es van fer uns primers tallers a l’Institut, per aprendre la tècnica bàsica. La muixeranga arrela entre alumnes i membres del claustre, fins al punt que el mes de març es féu una actuació en la Festa dels Nanos de Cocentaina, principalment amb alumnes de 4art. En aquesta celebració tan singular del calendari festiu valencià ja va sonar la melodia de la Muixeranga d’Algemesí. A partir d’eixe moment comença el moviment per formar una colla, explica Cuesta.

El col·lectiu nascut al centre educatiu, format per una vintena de persones però amb molta més gent interessada, comença els assajos. El mes passat se’n va fer un de conjunt a Cocentaina, amb la visita de les muixerangues de Pego i del l’Olleria, i la Colla de Cultura Popular el Corball de l’Alacantí. Finalment, amb la il·lusió de tot projecte que comença, decideixen acudir a la Trobada de Pego: gràcies sobretot a la insistència de Saül Ortolà, mestre dels pegolins, que ens va donar l’espenta definitiva.

De tota manera l’objectiu principal és fer la presentació oficial el Nou d’Octubre a Cocentaina, per la qual cosa comptem amb tot el suport de l’Ajuntament, que coneix el nostre projecte i ens anima. A partir d’ara, assegura Cuesta, tenim molta feina per endavant: constituir-nos com associació, dissenyar un logotip, fer-ne difusió amb l’objectiu d’atreure famílies perquè de moment som un projecte amb gent molt jove, triar un uniforme tot i que ens costa molt posar-nos d’acord, etc. A Pego, com la majoria de muixerangues que s’estrenen, faran una presentació modesta: algun Pinet de 3 i potser una Campana, que hem aconseguit de fer completa. De segur que compten amb el suport de la resta de colles; alguna, com la de Sueca, ja han anunciat que hi acudiran per tal de cooperar en el debut.

Així, doncs, assistim als primers passos d’un col·lectiu molt jove de les comarques centrals que naix a una localitat on fins ara no s’han trobat rastres de cap muixeranga antiga. Els arxius de Cocentaina, però, són molt extensos i encara per investigar, rebla Cuesta. De fet, fa unes setmanes es va documentar l’existència d’un trinquet a una pedania del municipi, on es pensava que mai no s’havia jugat a pilota valenciana. Si tot va bé, el 2017 pot representar el naixement d’una nova colla que s’afegiria al mapa muixeranguer: la Muixeranga de Cocentaina. Sort.