La Diada Muixeranguera d’Alacant, que enguany s’ha repetit a l’Avinguda Alfons X, a tocar de la plaça dels Estels, espai central de la ciutat, es consolida en el marc de la programació de les Fogueres. Amb més implicació municipal i el bagatge adquirit per part de la Muixeranga d’Alacant en les dues edicions anteriors, la 3a Trobada destacà per una organització més fluïda. Les colles, enguany amb nombre més reduït, van demostrar de nou que en termes generals arriben a Sant Joan en bona forma. La Nova Muixeranga d’Algemesí va fer una extraordinària actuació sols una setmana després de la seua Trobada, i la Muixeranga d’Alacant va comptar amb més camises blaves que mai abans. Alacant manté el tempre com a cita muixeranguera anual.

La Diada, emmarcada en la programació de les Fogueres Culturals, es va desplaçar al primer cap de setmana de la festa major alacantina. En conseqüència, en trobar-se fora de la setmana gran, hi va haver més espai al carrer per les colles. També més comoditat pel públic, que hi havia acudit atret per les muixerangues, no tan barrejat amb els espectadors de la mascletà com en edicions anteriors. L’extrema calor, això sí, potser va reduir el nombre d’assistents. Muixeranga d’Alacant, Nova Muixeranga d’Algemesí, Muixeranga de la Safor, Jove Muixeranga de València, Muixeranga de Xàtiva, Muixeranga de Cullera, Muixeranga la Torrentina i Muixeranga del Campello.

Per diverses circumstàncies, el nombre de formacions es va veure reduït en relació a anteriors edicions. Serà, probablement, una tendència de cara al futur amb un calendari cada vegada més exigent per les colles.

La Nova Muixeranga d’Algemesí, per exemple, es presentava a Alacant sols una setmana després de la Trobada de Muixerangues d’Algemesí, un dels moments culminants de l’any. La Nova va superar el desafiament amb nota, demostrant la capacitat d’afrontar amb total solvència dues actuacions en dos caps de setmana seguits. La verda, una setmana després de quedar-se a punt d’alçar per primera vegada en la història dues figures de sis alçades en una mateixa actuació, va exhibir en les tres rondes una Xopera (els darrers cinc pisos de l’Alta de Sis), que va deixar neta, una Canya i una Tomasina, totes tres figures de cinc. En la ronda de pilars, un magnífic Pilar de Cinc, amb un canvi en el segon amb un sol assaig entremig. En conjunt, 110 muixeranguers de la Nova en una actuació pel record.

També va demostrar una molt bona capacitat de convocatòria la Muixeranga d’Alacant. Centrada des de fa setmanes en els assajos per la Diada i en l’organització, la colla va aconseguir aplegar 72 camises blaves, tot un èxit. Els d’Alacant van descarregar una Torreta sense Desplegar, un Castell de Quatre que porten treballant tota la temporada i van estrenar un Pilotó, antiga figura documentada a Nules (Plana Baixa) i recuperada per la Muixeranga de Castelló. Per tal de cloure una Diada amb figures de quatre alçades en totes les rondes, un Pi Doble en la ronda de pilars. Excel·lent el treball i l’esforç de la Muixeranga d’Alacant en la preparació de la Trobada, en la vessant tècnica i l’organitzativa.

També es va presentar amb un programa ambiciós, i moltes camises morades, la Muixeranga de la Safor. Per començar, una Sénia Doble a la qual van haver de retallar els pinets de dos exteriors per les baixes inesperades de darrera hora. Era la primera volta que la treien a plaça. Després també van voler estrenar una Morera (4-2-1-1-1), figura habitual en el repertori algemesinenc, però es va quedar en intent. Més tard els saforencs van recuperar el to amb una Torre de Cinc i un Pi Doble Aixecat.

Una de les sorpreses de la jornada la va protagonitzar la Muixeranga del Campello (l’Alacantí). A l’anterior Diada la colla encara no s’havia format, acabava de complir onze mesos. Estrena absoluta, doncs, a la Diada alacantina. La colla campellera va poder presentar a plaça una Torreta sense Desplegar. Amb necessitat de treball tècnic, però descarregada amb seguretat. També van intentar un Castell de Quatre, que van haver de desmuntar. Una quaranta de membres amb camisa negra i faixa quadribarrada van representar una de les sorpreses positives de la jornada. El 15 de juliol hi haurà la I Trobada de Muixerangues del Campello.

La Jove Muixeranga de València va seguir fidel a la cita amb Alacant, on han estat presents des de la primera edició. Dos Cinc en un Peu simultanis, Torreta, Torreta sense Desplegar i Pinet Doble van constituir la proposta de la colla color carabassa; figures habituals del seu repertori actual. També des de la primera edició ha acudit la Muixeranga de Cullera, que va fer Sénia, Torreta, Torreta sense Desplegar i Pi Doble.

Fa un any la gran sorpresa de la Diada va ser l’estrena pública de la Muixeranga de Xàtiva. La socarrada arribà enguany a Alacant com a colla plenament consolidada, després d’un any molt intens: el seu programa, Figuereta, Torreta sense Desplegar, Castell de Quatre i Palmera. De la seua banda la Muixeranga la Torrentina va haver de deixar en intent el Pi Doble de la ronda de comiat, després d’haver patit una caiguda en descarregar l’Encontre. Sí que van descarregar, per contra, una Torreta sense Desplegar.

[Algunes de les imatges d’aquesta informació són d’Héctor Fuentes, publicades al Diario Información]