Menys d’un any després de la segona edició, que es va fer el novembre passat, Torrent va acollir la 3a Trobada de Muixerangues. Enguany la cita, que coincidia amb altra trobada al Campello, ha seguit la tendència generalitzada de reducció en el nombre de colles participants; amb la Muixeranga la Torrentina, amfitriona i organitzadora, han participat la Muixeranga de Sueca, els Negrets de l’Alcúdia, la Muixeranga de València i la de Carlet. A més, la Trobada de Muixerangues de Torrent va comptar amb la participació especial dels Falcons de Vilanova i la Geltrú. Una tradició, la falconera, difícil de veure en terres valencianes.

La trobada es va fer de nou als peus de la Torre, espai central de la ciutat, amb una acurada organització, notable implicació institucional i del teixit associatiu i econòmic. Un mèrit que cal atribuir al treball en aquest sentit de la Torrentina. La cita es va estructurar en tres rondes i ronda de comiat. El canvi al mes de juliol posa de manifest que progressivament la temporada muixeranguera s’allarga fins penetrar cada vegada més en l’estiu. Alhora es va fer evident la dificultat que encara poden tindre les colles per presentar-se amb el màxim d’efectius per aquestes dates; de la mateixa manera, pel que fa a la presència de públic.

Abans de les rondes, la Torrentina va posar en joc la seua xicalla amb la representació d’un ball anomenat d’alcides. Homenatge a l’antic Ball de Torrent, del qual formava part, que solia acabar amb la construcció d’una torre humana. La Torrentina, amb una quarantena de camises en la seua cita anual més important, va descarregar un Encontre (4-2-1-1) i una Torreta sense Desplegar. En la primera ronda, fora del repertori clàssic muixeranguer, van oferir dos Carros, figura d’invenció pròpia. En la ronda de comiat va participar del Retaule conjunt de totes les colles, que va comptar amb setze pinets de tres. La Torrentina va tancar, doncs, la temporada amb molt bon regust per l’organització de la trobada i una de les millors actuacions recents.

La Muixeranga de Sueca va ser la que va presentar més camises a Torrent, més de setanta. Cal assenyalar, però, que un bon nombre, fins a 28, eren membres de la Muixeranga d’Alginet. Les dues colles mantenen una estreta relació de col·laboració. Els de la Ribera Baixa van triar un repertori molt casteller, allunyat del tradicional muixeranguer: Torre de Quatre, amb estructura castellera i Castell de Quatre. Per acabar, un Fadrí amb agulla. Figures habituals del repertori de la colla suecana, que ha qualificat la de Torrent com la millor actuació de la seua història.

Els Negrets de l’Alcúdia van comparèixer amb nombroses baixes, però tot i això van oferir una bona mostra del repertori característic alcudienc; Ball i Campana, els grans clàssics de la colla, Roscana (una Campana de quatre alçades, amb alçador i xiquet) i Campana Oberta. Amb escassos efectius van actuar també les muixerangues de València i de Carlet, que es van fer costat mútuament. A la pràctica, van compartir l’actuació intercanviant-se camises en moltes situacions, oferint diferents figures de tres alçades.

Els Falcons de Vilanova i la Geltrú van representar un dels grans atractius, car parlem d’una tradició d’origen completament diferent a la muixeranga. Van sorprendre el públic amb una exhibició del repertori falconer; un Vol, Cabdill Set per Vuit i Pira de Vuit. Per tal d’acomiadar-se del públic, van descarregar un espectacular Pilar de Quatre aixecat, que després van deixar net i rodar.

Una vegada més a Torrent es va apreciar un magnífic ambient de col·laboració entre les colles muixerangueres, amb molt de suport mutu en la plaça, colze a colze amb les colles de dolçaina i tabal. La festa muixeranguera va continuar després a l’Hort de Trènor, amb sopar de germanor i un concert.