En poc menys d’un any, la Muixeranga d’Alginet (Ribera Alta) compta amb 60 membres consolidats, inclosa la xicalla. Una colla que ha crescut des de la discreció, car ja fa mesos que ha decidit prioritzar els assajos sobre les actuacions per tal de formar correctament les persones nouvingudes. En un poble sense tradició muixeranguera, aquesta colla jove s’ha nodrit principalment d’una activitat extraescolar basada en la muixeranga al centre Pepita Greus. El curs vinent, l’activitat s’estendrà a dues escoles més. En parlem amb Mabel Roig, presidenta de la Muixeranga d’Alginet.

Conta’ns els orígens de la Muixeranga d’Alginet

Tot començà quan Salva Vila, que porta molts anys en el món muixeranguer, a través d’una persona d’Alginet, troba una imatge dels Arenals (on la gent anava a passar la Pasqua) en què es veu una muixeranga. Junt a altres muixeranguers fan una crida per les xarxes socials; i el 22 d’agost de 2016, en festes d’Alginet, es fan dos pilarets amb gent que es va afegir. Una segona crida, dos dies després, fracassa i no hi ha acudeix ningú. Però ja havíem quedat amb l’Ajuntament de fer la processó uns dies més tard. Sols hi havia quatre muixeranguers d’Alginet, però aquesta gent crida a persones d’altres colles; el 27 d’agost de 2016 es fa la primera actuació. Tot i ser-ne quatre, el nucli té molta espenta i il·lusió i convoca una reunió inicial organitzativa.

Heu trobat cap altre vestigi d’activitat muixeranguera a Alginet?

No, però tampoc no l’hem cercat. Caldria fer una recerca als arxius, però pel que sembla no ha hi ha res en les fotos antigues. Sols la dels Arenals, un lloc a la muntanya on la gent anava antigament a passar la Pasqua. La imatge la podeu trobar al Facebook.

Fa la impressió que en molt poc de temps ocupeu un espai central en el poble, en les celebracions d’Alginet. Com s’aconsegueix això?

L’Ajuntament ens ha facilitat molt les coses i ha tingut moltes ganes que el projecte anara endavant i ens ho ha fet molt fàcil. En poc temps formàrem una coordinadora, triàrem la línia de direcció i l’Ajuntament va veure que açò anava a convertir-se en alguna cosa important, seriosa. Ens han donat molt de suport. Nosaltres som una colla que des del principi ha nascut amb la determinació de ser independent en l’orientació i objectius. Tenim les línies marcades des d’un principi i comptem amb el recolzament de la nostra assemblea de muixeranguers.

Ara fareu el primer aniversari. Tothom al poble coneix la Muixeranga d’Alginet?

Pense que sí. Ací no hi havia arrel muixeranguera, no sabien què era una muixeranga. Hem fet moltes actuacions ací al poble, i per l’extraescolar ens han vist moltes pares i mares. Crec que sí, la gent ens para pel carrer per a dir-nos que els agrada molt, i ens segueix molt a les actuacions i al Facebook.

Un poble sense tradició muixeranguera però a la vora d’Algemesí, de l’Alcúdia…com vos sentiu?

Genial. Que estiga la muixeranga a prop del nostre poble ens pareix fantàstic.

Heu crescut molt ràpid. Ara mateix quanta gent formeu part de la colla?

Començàrem quatre persones i ara en som seixanta, quaranta dels quals adults. Ha estat ràpid, sí, però no brusc, a poc a poc. Vam utilitzar primer el boca-orella, germans, cosins, amistats…després vam fer un grup de difusió que analitzava les persones i anava a parlar amb elles. Entràrem en l’extraescolar i això va ser la crescuda més important de la colla.

També m’agradaria dir-te que ens hem ajuntat gent de procedència mol diversa. Mons polítics i culturals molt diferents. Portar una línia on tothom es sentira còmode era un poc difícil. Per tant decidirem que anar a la muixeranga era sols fer muixeranga. No és correcte portar cap símbol polític ni religiós, independentment del sentiment de cada muixeranguer. Pensem que el poble ho ha entès i ens han acceptat tot tipus de sectors, i això ens ha facilitat les coses.

Parlem-ne de l’extraescolar, un projecte que vos ha diferenciat des del primer moment. Diguem-ne que sou els creadors de Muixeranga a l’escola

Jo estic molt involucrada com a mare en el funcionament de l’escola Pepita Greus. Com que en implantar la jornada contínua necessàriament s’havien d’aprovar extraescolars gratuïtes per les vesprades, jo vaig proposar-ne una basada en la Muixeranga. Negociarem com ho podíem fer, al principi sense projecte, vam començar en octubre i hem fet tot el curs. Així va nàixer.

Com ho fas, per preparar-te una activitat que dura tot un curs escolar?

Hem fet una hora i mitja per setmana. Com a muixeranguera novella no podia ensenyar massa tècnica, en eixe sentit he hagut de fer un màster molt ràpid. Però sí que volia transmetre els valors inherents a la muixeranga: col·laboració, esforç, treball en equip, solidaritat…tots eixos valors els he reforçat molt a l’escola. Perquè la veritat, els xiquets del poble no sabien ni què era una muixeranga. Així que hem començat pels valors i mentrestant anàvem aprenent tècnica per poder ensenyar-la als xiquets. Jo m’anava preparant cada sessió; segons l’edat dels xiquets vam adaptar i vam veure les coses que podíem fer i les que no. Per exemple, hem utilitzat molt presentacions amb imatges; ara per ara tots els xiquets saben què és un primeres mans, un vent o una base, un segon…. i coneixen totes les figures.

I ho han pogut portar a la pràctica?

I tant. La colla ha anat unes quantes voltes, sempre he tingut l’ajuda de muixeranguers. Un dia en concret en vingueren més de vint. Aleshores férem moltíssimes coses; tots al·lucinaven, mestres i alumnes, vam fer partícips de les figures alguns xiquets.

Quanta xicalla ha participat?

Vint-i-tres, d’infantil i primària.

I açò ha estat la principal font que ha nodrit de gent la Muixeranga d’Alginet?

Sí. Hem dedicat molt de temps als xiquets de l’escola. Com? Hem fet una mena de tria dels que tenien més facilitat per aprendre, i hem treballat sobre ells. Jo parlava amb la família i els convidava a l’assaig. El xiquet, clar, els parlava amb tanta felicitat de l’extraescolar que els pares feien: bo, anirem a vore. I què passa? Que la nostra colla és molt acollidora, són persones que acullen amb molt d’amor, la veritat. Llavors es queda el xiquet i es queden els pares. De l’extraescolar hem aconseguit vint persones entre xiquets i adults.

I el curs que ve, com continua el programa d’extraescolars?

S’amplia. Ens hem reunit amb la regidora i la direcció dels tres col·legis públics. Hi haurà un projecte millor preparat. Es farà tres dies a la setmana, un per cada escola pública d’Alginet: Emili Lluna, Blasco Ibáñez i Pepita Greus, que repeteix. Començarem amb un programa més elaborat, fruit de l’experiència del curs anterior, ara sabem el que funciona i el que no.

O siga, que tindrà molts més xiquets

Si, el projecte serà més important i de més abast. Però els directors estan a la nostra disposició. Ha funcionat tan bé al Pepita Greus, que ja tenim inscrits de les altres escoles. De fet, som optimistes en el sentit que amb tres escoles en funcionament pensem que hi haurà noves incorporacions a la colla.

Altra cosa que crida l’atenció de la vostra colla és el vostre Facebook, amb imatges acurades i microtextos literaris

Des de l’inici hem volgut unir la muixeranga amb la literatura. Posem molt d’èmfasi en la imatge, perquè és allò que veuen de tu i ha de transmetre els nostres valors. Hi ha una persona, Magda Añón, que signa els textos i les imatges, entre ella i jo portem la línia del Facebook. Però la veritat és que tot el que posem al Facebook és completament real, no ens inventem res, som així. Els xicotets detalls que passen desapercebuts, la unió, en cada imatge es transmet. Intentem anar més enllà.

També voleu posar molta cura en la part tècnica, cert?

Sí, posem molt de treball i ens preocupa més encara. Just perquè no para d’entrar gent, hem volgut prioritzar la tècnica, la seguretat i l’elegància de les figures. Hem actuat on ens han cridat, però no hem volgut buscar actes perquè ens hem estimat la seguretat i l’elegància. Hem apostat per això.

Durant uns mesos hem deixat de buscar actuacions per dedicar-nos a treballar i assolir la tècnica desitjada. Perquè volem anar a una actuació i fer-la digna, de qualitat. No volem arribar amb persones que no saben com pujar, com baixar…hem fet un “kit-kat”, una parada. Amb calma aprendre.

És un repte per moltes muixerangues joves. Seguir progressant i alhora integrar les persones noves…

Per això mateix hem fet aquest xicoteta parada. Deixar de buscar actes i assajar. Ens preocupa molt fer bona muixeranga.

Parlem de les actuacions. Teniu algun dia principal, en el vostre calendari anual?

De moment no tenim cap festa central, però ens agradaria lligar-nos a la celebració del 9 d’Octubre. Per nosaltres és un dia molt important. El 2016 el férem a l’Ajuntament, vam estar presents a la baixada del penó en un acte molt emotiu. És, potser, el dia amb què més ens identifiquem.

Quantes vegades heu actuat?

Enguany hem fet Sant Antoni, al gener, el Dia de la Dona, en un acte organitzat i conduït per la pròpia muixeranga, i també el Dia del Llibre, que en acabat donàrem una rosa a cada persona. Fora d’Alginet, també hem anat a la Trobada de Nules, i a la de Torrent a ajudar a la Muixeranga de Sueca.

Quina organització teniu en la part tècnica?

És fonamental tindre una bona tècnica, per això crec que tenim uns bons mestres. En són tres: Enric Alemany, Alicia Arlandis i Empar Ribes.

Els tres són de la Muixeranga de Sueca…

Sí, els tres. A l’hivern assagem a un pavelló nou que ens ha deixat l’Ajuntament i a l’estiu al Pepita Greus, amb les seues instal·lacions. Tenim l’assaig un poc dividit en dos parts; part de xicalla i part adulta. Després ens ajuntem i fem les figures.

Quin és el vostre repertori actual?

De quatre alçades Torreta sense Desplegar i Cinc en un Peu. De tres, Sénia, Alcoianet, Fadrí, Pilars, Marieta. Ara treballem sobretot figures de quatre; en els assajos ja hem fet l’Encontre i Pi Doble, però encara no els hem dut a plaça.

Teniu assegurança?

El primer any, amb poques altures i pocs diners, no hem fet cap assegurança. Però per la nova temporada que començarem al setembre, amb els nous objectius més ambiciosos, ja en tindrem.

Estadístiques, en porteu?

Sí, ens apuntem les figures al detall de cada acte, des del mes de gener. La nova temporada començarem amb estadístiques des del primer moment.

Teniu una relació molt especial amb la Muixeranga de Sueca, veritat?

Sí, per nosaltres són un referent tècnic. És una colla de la que aprenem moltíssim. A més, els mestres són els mateixos per les dos colles. Tenim una relació fantàstica, fem assajos conjunts, una meravella.

Per què aneu de blau?

Bàsicament és l’escut d’Alginet. Roig i blau. Vam dir camisa blava i faixa roja. No portem l’escut del poble a la camisa, però volíem els colors que identifiquen Alginet.

Logotip - Muixeranga d'Alginet

Logotip

I el logotip?

Vam buscar un dissenyador gràfic, jove i avantguardista, Josep Lozano. Li vam demanar una imatge que ens identificara. Efectivament, ho va aconseguir. Ens va fer tres propostes i la colla va poder votar el que més li agradava.

Heu estat a les reunions per formar una federació de muixerangues. Com ho veieu?

És necessari i hauríem de posar-nos tots d’acord. Pense que si estem units podem fer més força, sentint-nos còmodes les colles grans i les menudes.