En l’any de celebració del 15è aniversari, i a les portes d’una 2a Diada que promet ser espectacular, parlem de la Muixeranga de la Safor. Una colla que, després d’uns anys de declivi, ha reviscolat des del punt de vista tècnic, social i organitzatiu. I això es fa palès a la plaça. Ara per ara ha esdevingut, junt a la Muixeranga de Castelló, l’única colla de fora d’Algemesí que descarrega regularment figures de cinc alçades.

De fet, encara la propera 2a Diada de la Muixeranga de la Safor amb el programa més ambiciós fins a la data; completar tres figures de cinc alçades a la plaça Major de Gandia. Encara no fa dos anys, la colla comptava només amb una trentena de membres actius i quaranta socis. Ara mateix, ens trobem davant d’una de les colles més en forma i amb més capacitat de convocatòria. La Safor viu un moment dolç. Més de 100 membres, contant la xicalla, i bona afluència als assajos setmanals. Quins són els motius d’aquest canvi tan notable?

Fem primer un poc de memòria amb la Muixeranga de la Safor: a començament de 2016, als assajos acudia molt poc gent, de vegades no més de 15 persones. L’any anterior, després de la parada de l’estiu, no es va reprendre cap activitat fins al desembre. Molts pocs assajos, doncs, i molt poques peticions d’actuacions. La Muixeranga de la Safor destaca unes quantes causes que els van portar a la situació d’estacament tan preocupant:

  • No hi havia un local propi, gestionat lliurement, on assajar i socialitzar-se. Els assajos només es podien fer al poliesportiu, un dissabte cada quinze dies.
  • Moltes parelles veteranes van tindre criatures, amb la qual cosa va baixar el nivell d’assistència.
  • La xicalla de la colla es va fer gran i no va tindre relleu; durant un temps hi havia nadons i gent adulta.
  • Tampoc no hi havia molts joves.

Arriba l’any 2016 i comencen els moviments que porten la Muixeranga de la Safor al moment de forma actual. El canvi de govern a l’Ajuntament de Gandia permet la gestió autònoma d’un local, juntament amb altres entitats. Es converteix en local d’assaig i social i es comencen a fer activitats formatives i culturals, de manera que la gent el comença a sentir com a propi.

Comença a incorporar-se gent. Els assajos es reprenen, amb més assiduïtat i un treball més ferm. La colla assaja, com a mínim, un dia per setmana.

A partir de maig de 2016, la Muixeranga de la Safor es prepara per la rebuda de la Flama del Canigó i per la Diada Muixeranguera d’Alacant, considerat un moment simbòlic en el ressorgiment. A la capital de l’Alacantí, amb la companyia de moltes colles del país, els de camisa morada van fer un Pi Doble Aixecat, un Castell de Quatre, una Torreta i un Pi Doble.

La confirmació de la recuperació arriba, potser, en la 1a Diada de la Muixeranga de la Safor, l’octubre de 2016. Dins del programa de les Festes Majors de Gandia, a la plaça Major, la colla s’exhibeix descarregant dues figures de cinc. En aquell moment, tota una sorpresa en el món muixeranguer.

En aquella primera Diada la Muixeranga de la Safor va estrenar camisa morada, i hi hi actuà amb prop de 90 persones. Ara solen acudir un mínim d’una seixantena a les actuacions, amb moment de més afluència com la Trobada de Xàtiva, en què amb més de cent muixeranguers i muixerangueres es va completar una magnífica actuació. Fa pocs dies, la Safor es va convertir en la primera muixeranga de fora d’Algemesí a descarregar una Tomasina, tota una fita tècnica.

L’arribada de gent jove ha portat més gent jove. A més, moltes persones nouvingudes són de Almoines, Vilallonga, Palma, Tavernes, Ador, etc., amb la qual cosa la Muixeranga de la Safor es consolida com a colla comarcal. Aquest creixement ha obligat a millorar el treball organitzatiu, amb un repartiment de tasques per grups de treball. A més a més els mestres, Josep Sendra i Raül Faus, junt als membres més veterans, han sabut d’adaptar-se als canvis per tal de conjuminar la seua experiència amb l’arribada de molta gent jove.

En definitiva, un creixement social, tècnic i organitzatiu que consolida la Safor com una de les colles muixerangueres més en forma. El dissabte 30 de setembre a la plaça Major de Gandia, en la 2a Diada, toca demostrar-ho.

[La fotografia que acompanya aquesta informació és de Riki Andrés Fotógrafo, de la I Diada de la Muixeranga de la Safor.]