La Muixeranga de la Safor ix reforçada de la seua 2a Diada, que s’ha fet a la plaça Major de Gandia en el marc de les festes majors. La colla morada, acompanyada de les muixerangues d’Alacant i de Vinaròs, afrontava la Diada més ambiciosa amb l’objectiu de descarregar tres figures de cinc alçades, un repte només a l’abast de les dues muixerangues d’Algemesí i la Muixeranga de Castelló. Els saforencs van descarregar la Tomasina i la Morera, però no un Castell de Cinc amb agulla que se’ls va acabar resistint.

La 2a Diada va demostrar la capacitat de la Safor de plantejar-se reptes importants i de congregar camises a la pinya i als assajos previs. Per segon any consecutiu es va celebrar a la plaça Major de Gandia en el marc de les festes majors, la qual cosa assegura assistència de públic i ressò mediàtic. Per començar, la colla morada va entrar a la plaça amb tres pinets de tres i dotze de dos, que simbolitzaven els 15 anys d’existència de la Muixeranga de la Safor.

La Diada es va organitzar en tres rondes per colla, a les quals se’n va afegir una quarta perquè anava molt bé de temps, amb els pilars de comiat. En la primera ronda la Safor va fer una Tomasina, patida però descarregada amb èxit (vídeo que encapçala aquesta informació). És l’única colla de fora d’Algemesí que ha fet aquesta figura de cinc alçades, molt tècnica, en què es despleguen els dosos, terços, alçadora i xiqueta. Després, va completar amb molta seguretat una Morera (4-2-1-1-1). En tercera ronda va abordar un Castell de Cinc amb agulla, que van haver de desmuntar després de coronar sense arribar a completar-se l’agulla. Definitivament el Castell se’ls va entravessar en la quarta ronda, en què el van haver de desmuntar de nou. En la ronda de pilars la Safor es recuperà i es va acomiadar amb molt bon gust de boca, amb dos Pins Dobles simultanis.

La Diada va comptar amb la presència de les colles de Vinaròs i Alacant, els dos extrems (geogràfics) del món muixeranguer. La Muixeranga de Vinaròs va completar una actuació meritòria, en la línia de la temporada. Transmetent molta seguretat van executar Torre de quatre, Banc, una de les figures que més fan, Torreta neta, Pilar Aixecat de quatre i una Sénia en la ronda de comiat. Totes les figures de la colla del Baix Maestrat es van deixar netes.

De la seua banda la Muixeranga d’Alacant va començar amb una Torreta sense Desplegar, però amb dos dosos, per seguir amb un Remat de l’Alta de Cinc que va quedar en intent. La colla de camisa blava va remuntar amb un Pilar Aixecat de quatre, que descarreguen assíduament, i un Cinc en un Peu. De comiat, un retaule.

Totes les imatges i vídeos de la crònica són de Roser Munyoz.