Els actes de commemoració del 9 d’Octubre es consoliden com una de les fites més destacades del calendari muixeranguer, amb actuacions de cap a cap del País Valencià. Fins i tot algunes colles han hagut de programar dues actuacions, o tres, en poques hores, tal és la demanda de presència de muixerangues. L’únic però de la jornada, l’absència de muixeranga a la ciutat de València: els fets del matí i de la vesprada, de sobra coneguts, ho van fer impossible.

La Muixeranga d’Algemesí va oferir una mostra del seu repertori a Aldaia (Horta Oest), dins els actes oficials. Morera, Alta de Cinc i Tomasina, clàssics en el repertori de la blava, hi van ser presents. De la seua banda la Nova Muixeranga d’Algemesí va ser una de les colles que va fer doble actuació. El 8 d’octubre, a l’entrada cristiana de les festes de Moros i Cristians de Crevillent (Baix Vinalopó) acompanyant la comparsa Dracs de Sant Jordi en el seu 50è aniversari. A l’endemà, la verda va protagonitzar els actes institucionals a la Font de la Figuera (la Costera). Un programa molt intens en què no van faltar figures com la Canya, de cinc alçades, la Sénia, la Tomasina, etc.

La Muixeranga de la Safor va actuar a Potries, sense eixir de la comarca. La de Sueca, als actes institucionals i a l’homenatge a Joan Fuster, on són presents des de fa 12 anys ininterrompudament. També va actuar al seu poble la Muixeranga de Cullera, que a més va protagonitzar el vídeo promocional del 9 d’Octubre amb imatges espectaculars des de dalt del Castell. La Muixeranga de la Marina Alta també va estar present als actes institucionals de Benissa.

Abans d’actuar a les celebracions de les seues poblacions, la Muixeranga de Vinaròs i la Muixeranga de Xàtiva van coincidir el dissabte 7 d’octubre en una actuació a Onda (Plana Baixa). Els del Baix Maestrat han estrenat durant el cap de setmana el Cinc en un Peu, i per primera volta han fet dos Bancs simultanis. La Socarrà, a Xàtiva, va actuar a un espai emblemàtic com la Porta de l’Aljama.

La Muixeranga de Castelló va participar als actes oficials de la capital de la Plana, a la plaça Major, on a més d’altres figures van descarregar dos Remats de l’Alta de Cinc simultanis que vos oferim en vídeo. La d’Alacant va actuar per triplicat, com ja va fer l’any passat. Als actes oficials d’Alacant, en què van descarregar Pilar de Quatre aixecat, Remat de l’Alta de Cinc i Torreta sense Desplegar, a més d’altres, però també a Beneixama (Alta Vinalopó) el dia anterior i a Polop (Marina Baixa) de vesprada. La Muixeranga del Campello també va estar present als actes del seu poble.

Al Carxe, territori dins la província de Múrcia de parla valenciana, la muixeranga va estar present de la mà de la Colla Corball. La Muixeranga d’Alginet va oferir, a la processó cívica del seu poble, vuit figures durant el recorregut i uns pinets de comiat. Per la colla de camisa blava és una de les dates més significatives de l’any. A Riba-roja de Túria, dins els actes institucionals, s’hi van desplaçar els Negrets de l’Alcúdia. La Muixeranga la Torrentina també va haver de fer un esforç extra: després d’actuar a la Canyada – Paterna (Horta Oest), el 9 d’Octubre es va desplaçar a la Vila-joiosa (Marina Baixa) i encara van tindre temps d’actuar a les celebracions a la seua ciutat. La Muixeranga de Carlet, al seu poble, i la Muixeranga de la Plana, portant la Flama del Correllengua a Castelló de la Plana, també es van enfaixar. Per acabar, complint amb l’objectiu que es van marcar fa uns mesos, la Muixeranga de Cocentaina – Penyeta Blanca es va presentar el dia 9 d’Octubre al seu poble.

Pel que fa a l’absència de muixeranga a la ciutat de València, la Jove Muixeranga de València ha difós un escrit als seus comptes de Twitter i Facebook.