Amb més socis que mai abans, més de 500 figures realitzades i un repertori cada vegada més ampli, la Muixeranga d’Alacant fa tres anys en el millor moment des de la seua creació. Els de l’Alacantí celebren l’aniversari amb un viatge a Castelldefels (Baix Llobregat) abans de la fi de l’any i amb la ment ja posada en l’organització de la quarta edició de la Diada Muixeranguera de la ciutat, que va marcar un abans i un després en el moviment muixeranguer.

La colla de camisa blava i pantaló blanc es va estrenar a la ciutat d’Alacant, en un acte d’homenatge a Miquel Grau, el 11 d’octubre de l’any 2014. Una actuació modesta, amb pràcticament tot per aprendre. En aquell moment, l’aparició d’una colla muixeranguera a Alacant va generar molt d’impacte i il·lusió en el moviment muixeranguer. Ara, tres anys després, parlem d’una colla consolidada. Des d’aquell dia han realitzat 510 figures muixerangueres en un conjunt de 78 actuacions. La formació alacantina ha estat molt sol·licitada des del primer dia, portant la muixeranga a moltíssimes poblacions de les comarques del sud.

El mestre de la colla, Pau Chacon, ens destaca l’amplitud del repertori assolit: no vull dir que ara mateix les fem totes, però durant la nostra trajectòria hem portat a la plaça nou figures diferents de quatre alçades: Torreta, Pi Doble, Pi Doble Aixecat, Encontre, Banc, Cinc en un Peu, Pilotó, Torreta sense Desplegar i Castell de Quatre.

Però si cal destacar un fet en la curta història de la Muixeranga d’Alacant, és l’organització de la Diada Muixeranguera d’Alacant.

Sens dubte, des de la primera edició l’any 2015 va representar un abans i un després pel moviment muixeranguer. Un espai de trobada de moltes colles que es van conèixer i reconèixer fent muixeranga a la capital de l’Alacantí.

Chacon explica que la quarta edició mantindrà si fa no fa els trets de l’anterior: ocupar un espai central en la programació cultural de les Fogueres i amb moltes colles, encara que no totes.

Abans d’acabar l’any, però, la colla encara un dels reptes més destacats de la temporada. El 8 de desembre la Muixeranga d’Alacant viatja a Castelldefels, convidada per la colla castellera local, per actuar en la diada castellera de la Festa Major. A més, rebla el mestre, serà un viatge amb sorpresa: si tot va bé farem una estrena que pensem que donarà que parlar en el món muixeranguer.

Tres anys, com ben saben totes les colles noves, també donen per moments difícils. L’any 2016 un col·lectiu de persones abandonà la Muixeranga d’Alacant, la qual cosa va donar pas al naixement de la Colla Corball. Una colla de cultura popular, que també fa muixeranga, a la mateixa ciutat d’Alacant. Pau Chacon, amb la distància del temps, en fa una anàlisi mesurada. Són separacions després d’un conflicte que passen a molts col·lectius. A voltes hi ha acords i a voltes no, però arribats a un punt te n’adones que és més coherent que cadascú treballe de la manera que creu. De fet, potser si hagués passat abans no s’haguessen produït tantes ferides i la relació posterior hagués estat més senzilla. El cas d’Alacant no és únic, ha passat abans en altres ciutats. El temps demostra, en aquests casos, que hi ha suficient espai per totes les colles.