De manera progressiva, les colles muixerangueres van incorporant al seu calendari anual l’organització d’una trobada de muixerangues. Diumenge passat va tindre lloc la darrera, la Trobada de Muixerangues de Cullera, que la colla de la Ribera Baixa ha impulsat uns mesos després de celebrar el cinquè aniversari. Durant els seus anys d’existència els de camisa roja ha consolidat la seua presència en les principals celebracions i festes de la ciutat. Amb l’organització de la primera Trobada de Muixerangues, que va comptar amb suport de l’Ajuntament, el públic de Cullera compta des d’enguany amb una nova cita anual. La Jove Muixeranga de València, la Muixeranga de Xàtiva i la de Guadassuar van acompanyar la formació local.

En conjunt es van donar cita 250 muixeranguers i muixerangueres. Després de l’enfaixada general a la plaça Andrés Piles les colles es van dirigir a l’Avinguda Doctor Alemany, on es van desenvolupar la Trobada en l’habitual format de rondes. Darrere de cada detall es va apreciar l’esforç dels membres de la Muixeranga de Cullera, lliurats des de fa mesos a l’organització de l’esdeveniment.

De la mateixa manera, des del punt de vista tècnic es va fer palès que la colla de la Ribera Baixa portava setmanes de treball intens.

La Muixeranga de Cullera va oferir una actuació rodona descarregant un remat de l’Alta de Cinc, un remat de la Canya, una Torreta sense Desplegar i un Pi Doble integrat en un Altar conjunt amb la Muixeranga de Guadassuar. Totes les figures, de quatre alçades, van ser executades amb molta seguretat, per part d’una colla en excel·lent moment de forma.

La Trobada havia començat amb una ronda especial de la Muixeranga de Guadassuar, molt lligada des dels inicis a la de Cullera. Per primera volta en la seua història van descarregar una Torreta sense Desplegar amb tronc propi. Va ser també la primera actuació de la Carabassota de Guadassuar fora del poble, motiu de molta satisfacció entre els seus membres.

La Jove Muixeranga de València, de la seua banda, va estrenar un remat de Tomasina que va muntar net. També va descarregar una Torreta sense Desplegar i un Remat de l’Alta de Cinc, habituals en el seu repertori. Tot i tindre programat un Pi Doble en la ronda de comiat, la Jove el va descartar i es va acomiadar amb un retaule. Els de camisa taronja van demostrar bona capacitat de convocatòria, amb més de 80 camises a Cullera comptant la xicalla.

La Muixeranga de Xàtiva la Socarrà també va voler començar la Trobada amb una novetat, un Pi Doble Aixecat que van haver de desmuntar abans de carregar-lo. Després, Torreta sense Desplegar, Castell de Quatre amb Agulla i Pi Doble van completar el programa d’una colla que continua en progressió.

Enmig de les rondes clàssiques la Muixeranga de Cullera va afegir-ne una dedicada especialment a la xicalla, sota la consigna cap xiquet/a en terra. Les colles van alçar simultàniament pinets de tres i de dos amb tota la xicalla. Un gest molt agraït als organitzadors que va facilitar la participació en el marc d’un format, el de rondes de Trobada, que la restringeix molt. Igualment en el dinar de germanor els de la Ribera Baixa va tindre en compte la inclusió de la xicalla, amb una actuació dedicada al públic infantil.

[Totes les imatges d’aquesta informació han estat cedides per Alba Vercher Sapiña, membre de la Muixeranga de Cullera.]