Mentre encara resta pendent un article en profunditat sobre muixerangues des d’una perspectiva de gènere, avui parlem de muixerangues de dones. Muixerangues no mixtes. Fa uns dies, dones de la Muixeranga de la Safor van participar a la Fira de la Dona de Gandia. La intenció inicial de construir una Torreta exclusivament femenina es va haver de rebaixar, però al remat la presència a la Fira va complir amb els objectius: realitzar una actuació muixeranguera únicament amb dones, per tal de visibilitzar el seu paper en la societat i en les colles muixerangueres.

La Muixeranga de la Safor ja havia realitzat una figura no mixta el 25 de novembre de 2016. Però, que nosaltres sapiguem no havia estat la primera. La Muixeranga de Xàtiva ja ho havia fet a la Fira d’Agost de la capital de la Costera, uns mesos abans, en la inauguració de la Fira Popular. Un Pilar de Tres femení. Eren els inicis de la colla, car la Socarrà portava només uns quatre mesos d’existència. Neus Bataller, de la formació roja-i-negra, ens explica que la idea va sorgir perquè hi ha moltes dones joves, feministes i combatives a la colla; de fet, Bataller assegura que recorden la figura feta a l’Albereda de Xàtiva amb molt d’orgull.

La construcció de figures muixerangueres de dones va viure un moment especial a la Trobada de Muixerangues d’Alacant, el juny de 2016, però fora de la plaça. Al dinar de germanor de totes les colles, de manera espontània, dones de totes les muixerangues presents s’ajuntaren i van fer una figura. La figura es va acabar al crit col·lectiu de sense les dones no hi ha muixeranga!, que va ressonar en tot el recinte. Un fet significatiu perquè hi havia moltes colles presents i la majoria de dones van fer pinya,i que s’ha repetit en altres trobades des de llavors, com Carlet, Gandia i Torrent.

La incorporació de la dona a les colles actuals es va produir a partir del naixement del Ball dels Locos de l’Olleria, l’any 1996. Immediatament després, el 1997 sorgeix la Nova Muixeranga d’Algemesí amb la incorporació de les dones com a bandera. A partir d’aquest fet fonamental, que obliga a modernitzar la muixeranga a Algemesí, totes les colles noves de nova creació assumeixen la presència de dones amb normalitat. La Muixeranga d’Algemesí incorpora la dona l’any 2003, el primer de Joan Beltran com a mestre, i els Negrets de l’Alcúdia hauran d’esperar fins l’any 2005. De tota manera cal remarcar que a Algemesí la transmissió oral assegura que antigament hi ha havia dones a la muixeranga, sobretot xiquetes; se’n conserva també algun testimoni gràfic.

La Nova Muixeranga, fa unes setmanes a Quatretonda, va fer una Alta de Cinc amb el tronc format exclusivament per dones, fet que ja s’havia produït en algun Pi Doble i Castell de quatre.

En la passada Mare de Déu de la Salut, la Muixeranga d’Algemesí també va fer una Torreta amb el tronc format per dones: