El dissabte 11 de novembre, a la Casa de Cultura d’Alcúdia, el moviment muixeranguer va viure una data clau que obre una nova etapa. Dèneu colles muixerangueres, la majoria de les existents actualment, van signar un acord per a constituir una Federació de Muixerangues. A partir d’ara les colles hauran de ratificar en les assemblees respectives els estatus acordats. La nova Federació Coordinadora de Muixerangues es constituirà formalment amb representants de les colles i d’institucions al Museu de la Festa d’Algemesí, en una data encara per determinar però abans del 28 de gener de 2018. És el dia que el conjunt de colles s’ha marcat com a límit.

En la nova federació les colles tindran un vot ponderat en funció de la seua tipologia; en cas d’exercir-se votacions, les colles grans tindran més pes. Les muixerangues hauran de complir uns requisits tècnics per tal de ser considerades d’una tipologia determinada. Mentre una colla no es considere colla de quatre serà colla en formació, durant un període de temps de tres anys prorrogables. Hi haurà, a més, colles de cinc, colles de sis i colles tradicionals. L’acord s’ha gestat després d’intenses reunions entre les colles, que van començar en un primer encontre a Algemesí el mes d’abril passat. Després n’hi ha hagut una altra a Algemesí, a Gandia i finalment a l’Alcúdia. Els estatuts de la futura Federació, dels quals parlarem més àmpliament en el futur, apleguen tot un seguit d’objectius i activitats destinades a reforçar el fet muixeranguer, millorar el treball de les colles i donar a conèixer la muixeranga.

En conjunt han signat l’acord final dèneu colles, presents en la reunió final de l’Alcúdia. Altres agrupacions que han participat en reunions anteriors també podrien ser presents el dia de la constitució formal. Són la Muixeranga d’Algemesí, la Nova Muixeranga d’Algemesí, la Muixeranga de Castelló, la Muixeranga de la Safor, els Negrets de l’Alcúdia, el Ball dels Locos de l’Olleria, la Muixeranga de Sueca, la Jove Muixeranga de València, la Muixeranga d’Alacant, la Muixeranga de Cullera, la Muixeranga la Torrentina, la Muixeranga d’Alginet, la Muixeranga de la Marina Alta, la Muixeranga de la Plana, la Muixeranga de Xàtiva, la Muixeranga de Guadassuar, la Muixeranga de València i la Muixeranga de Carlet.