La Conlloga i la Muixeranga de Cullera van actuar conjuntament, dissabte passat, en la commemoració del 85è aniversari de les Normes de Castelló. L’acte va tindre lloc a la plaça de les Aules i enfront Casa Matutano, lloc on es signà l’històric acord de 1932. Com ve sent habitual quasi des de la mateixa fundació de la Muixeranga de Castelló, la colla groc-terròs va convidar una altra muixeranga per compartir una data tan especial per la ciutat i per la pròpia Conlloga, ja que va ser en la Fira d’Entitats de 2013 quan van realitzar la primera exhibició pública.

La Conlloga, que amb aquesta actuació tancava el primer cicle de la temporada, va voler mostrar davant del seu públic una actuació ambiciosa per a aquestes alçades de l’any, amb més d’un centenar de muixeranguers i muixerangueres a plaça. En la primera ronda, que va ser conjunta d’ambdues colles, els de Castelló van descarregar una Torreta sense Desplegar, i en les successives rondes van alçar una Alta clàssica i una Morera molt treballada per la pinya, el puntal i el tronc, totes dues de cinc alçades, i un Altar en la ronda de comiat.

Molta satisfacció en la Conlloga per l’actuació, sobretot tenint en compte que moltes posicions eren ocupades per muixeranguers per primera vegada; fins i tot la xiqueta de l’Alta es va estrenar en una figura de cinc en actuació.

Per la seua part Cullera, que es va presentar a la capital de la Plana amb una quarantena de camises roges, va realitzar una actuació tècnicament molt acurada, com és habitual darrerament en la colla de la Ribera. En la ronda conjunta van descarregar una Torreta sense Desplegar amb agulla, a la què van seguir en les subsegüents rondes una Torreta sense Desplegar, Canyeta o remat de la Canya, que prèviament van haver de desmuntar quan ja estava col·locada l’alçadora, i un Pilar de quatre en la ronda de comiat.

L’acte va finalitzar al carrer Cavallers, just davant de la Casa Matutano, amb nou pinets de tres, cinc grocs de la Conlloga i quatre rojos de Cullera, que formaven una senyera. Des de la balconada de l’immoble que allotja un BIC immaterial, es va llegir el manifest seguit del so de la Muixeranga. Posteriorment totes dues colles van marxar al Cau Muixeranguer de Castelló, on va tindre lloc un sopar de germanor i l’intercanvi de regals.

També cal dir que al matí, en la Fira d’Entitats, hi hagué presència muixeranguera amb la Muixeranga de la Plana. Dissortadament l’actuació dels de negre no anà com tenien previst, ja que una caiguda en un Pilar de quatre va condicionar, segons l’explicació de la pròpia colla en les xarxes socials, la resta de l’actuació. Figures com un Fadrí o una Torreta van quedar en intent desmuntat.

[Les fotografies d’aquesta informació són de Tàfol Nicolau, tret de la de capçalera que és de Carmina Ribés, ambdós de la Conlloga.]