S’acaba el 2017. Un any en què podem dir que el moviment muixeranguer eixampla la base, i que serà recordat per l’acord de dèneu colles per constituir la Federació Coordinadora de Muixerangues, que començarà a caminar l’any que ve. Fem un resum de l’any a través de les informacions que hem publicat a Temps de Muixeranga.

El creixement en el nombre de colles, tan espectacular els darrers dos anys, s’ha frenat sensiblement. Tot i això, l’any 2017 ha vist nàixer dues muixerangues noves. La de Guadassuar, que es va presentar el mes de gener i la de Cocentaina, la primera de la comarca del Comtat.

Oficialment no ha desaparegut cap muixeranga. En termes generals, i per això diguem que el moviment muixeranguer eixampla la base, les noves colles continuen consolidant el seu treball i van reforçant progressivament diferents aspectes, siguen tècnics, socials o organitzatius. Es fa molt palès en el volum d’actuacions, amb el punt àlgid en la celebració del 9 d’Octubre amb muixerangues de cap a cap. En l’agenda del Temps de Muixeranga hem ressenyat 95 actuacions, però n’han hagut moltíssimes més. D’igual manera, cada volta són més les colles que aconsegueixen celebrar una Diada pròpia, moltes de les quals ja esdevenen fixes en el calendari.

La Mare de Déu de la Salut d’Algemesí, espai culminant de l’any muixeranguer, la vam qualificar d’exuberant. Cal destacar el paper de la Muixeranga d’Algemesí; amb l’impuls de l’equip comandat pel nou mestre Marcos Castell, a qui vam entrevistar, va completar una actuació memorable. Tot i que finalment no el va assolir, la Nova Muixeranga d’Algemesí es va proposar el repte, ara per ara només al seu abast, de fer dues muixerangues de sis alçades en la mateixa actuació. La Nova ha fet enguany vint anys, que ha commemorat en nombrosos actes que culminaren amb la realització d’una Alta de Cinc al cim del Matamon.

Les muixerangues de Castelló i de la Safor segueixen els passos de les d’Algemesí i són les úniques que les acompanyen en el club selecte de les colles de cinc. La Conlloga va enlluernar tothom amb una actuació espectacular a la Trobada de Muixerangues d’Algemesí, amb tres figures de cinc alçades. Tret de la 1a edició, cap muixeranga de fora d’Algemesí no havia participat encara de la cita, fet significatiu. La colla groc terròs també ha estrenat cau muixeranguer enguany i ha renovat el mestre. De la seua banda la Muixeranga de la Safor ha protagonitzat un notable renaixement, que l’ha portat a assegurar un sòlid repertori de cinc alçades. La 1a Tomasina feta per una muixeranga de fora d’Algemesí i la Morera, per exemple. La colla morada va fer la 2a Diada, igual que la de Castelló.

Especialment actives s’han mostrat muixerangues com la d’Alacant. A banda de refermar la Diada com una de les cites destacades de l’any, els blanc-i-blaus van tancar 2017 amb la presentació d’un nou vestit muixeranguer. El van estrenar amb la 1a Sénia Doble feta a Castelldefels, una demostració de força. Altres colles estabilitzen amb constància el repertori de quatre i l’amplien , a mesura que van incorporant nous membres, i reforcen la seua organització. La Jove Muixeranga de València, que progressivament va fent present la muixeranga als espais més emblemàtics del Cap-i-Casal com el Trinquet de Pelai, ha estrenat també seu social. La Muixeranga de Vinaròs continua en progressió, i també ha organitzat la 2a Trobada. Sueca ha consolidat el salt endavant que va fer l’any 2016, i ha col·locat dues dones al capdavant, com a mestra i presidenta.

Altra colla amb forta presència a les xarxes i una activitat frenètica és la Torrentina. Ja porten, amb la d’enguany, la 3a Trobada de Muixerangues. A més han acabat 2017 amb dues notícies d’impacte: l’estrena d’una xarxa de seguretat pels assajos, la primera d’una colla muixeranguera, i la realització d’una Torreta al cim del Garbí per a commemorar el 2on aniversari. La Muixeranga de Cullera va celebrar el 5è aniversari en el millor moment, que va acreditar amb l’organització de la 1a Trobada de Muixerangues de Cullera.

Una de les sorpreses de l’any ha estat la progressió de la Muixeranga d’Alginet, una de les darreres a incorporar-se al moviment. La colla blanc-i-blava du a terme per segon curs la singular iniciativa Muixeranga a l’Escola. En el mateix sentit ha destacat des del seu naixement la Muixeranga de Xàtiva, que ja ha organitzat enguany la 1a Diada. Igualment en va fer una de multitudinària, a Nules i amb intenció de repetir-la, la Muixeranga de la Plana. La Muixeranga del Campello va fer el mateix, amb una Trobada a la vora de la mar.

L’antiga Muixeranga de Pego s’ha reconvertit en la Muixeranga de la Marina, la qual cosa ha representat un salt endavant en camises. En definitiva, un 2017 ple d’activitat; els Negrets de l’Alcúdia, una de les colles tradicionals, han continuat actuant regularment, com ens explicà en una entrevista el Tio Pepe. El Balls dels Locos de l’Olleria, la Colla Corball de l’Alacantí, que ha fet enguany la primera Torreta sense Desplegar, la Muixeranga de Carlet i la Muixeranga de València també s’han mantingut actives.

Un 2017 amb més muixeranga que mai, que com hem dit més amunt ha desembocat en un acord majoritari per a constituir la Federació Coordinadora de Muixerangues, que tindrà tot el 2018 per davant. El 20 de gener es constituirà en un acte protocol·lari, al Museu de la Festa d’Algemesí.