Una vegada més un bon grapat de colles muixerangueres van mostrar públicament el seu suport a l’ensenyament en valencià. Sota el lema L’educació ens dignifica. Sí al valencià, la Federació d’Escola Valenciana va convocar una concentració a la plaça de la Mare de Déu de València, a la qual van acudir vuit colles. La Muixeranga de la Safor, la Jove Muixeranga de València, la Muixeranga d’Alacant, la Muixeranga la Torrentina, la Muixeranga de Xàtiva, la Muixeranga de la Marina Alta, la Muixeranga de la Plana, el Ball dels Locos de l’Olleria i la Muixeranga Penyeta Blanca de Cocentaina.

Cal destacar l’esforç de les colles allunyades de la ciutat; van arribar a València en autocars des de les seues localitats, algunes d’elles amb moltes camises, per tal de respondre de manera desinteressada a la crida d’Escola Valenciana. La muixeranga va comptar amb un protagonisme destacat, en una jornada que es va convertir en l’esdeveniment muixeranguer de la setmana. Després dels parlaments les colles, distribuïdes per tota la plaça, van poder fer tres rondes simultànies de figures, amb una quarta de comiat. En conjunt, doncs, trenta-dos figures muixerangueres en una concentració festiva que va comptar amb altres manifestacions de cultura popular.

Si bé no es va veure a la plaça cap figura de cinc, de manera general aquest aplec espontani va demostrar una evolució en positiu del nivell tècnic. Algunes colles s’estrenaven al Cap i Casal, com la més jove de totes, la Muixeranga Penyeta Blanca de Cocentaina, que encara no ha ingressat a la Federació Coordinadora de Muixerangues. Amb camisa i pantaló blancs, va aprofitar per fer per segona volta una figura de quatre alçades en públic, un Remat de l’Alta de Cinc sense Desplegar. Una fita destacada, atesa la joventut de la formació del Comtat, que també van fer colles com Alacant, que portà el nou vestit per primera volta a València i també va fer un Remat de Xopera net, la Muixeranga de la Marina Alta i la Safor, que també va presentar el seu habitual Castell de Quatre amb Agulla. La Jove Muixeranga de València alçà també el Remat d’Alta, però desplegant-se. De Torretes sense Desplegar també se’n va veure, com ara la de la Muixeranga de la Plana.

Els saforencs van aprofitar la ronda de comiat per descarregar un Pinet Doble, com la Torrentina; d’altres colles ho intentaren sense èxit, i la resta van optar per figures amb més participació de xicalla. El públic que, arribat de totes les comarques, omplia la plaça va acollir amb entusiasme l’actuació de les muixerangues, a les quals Escola Valenciana va assignar indubtablement un espai principal. Vos deixem amb un grapat d’imatges.

[Crònica de la concentració L’Educació ens dignifica. Sí al Valencià a la web d’Escola Valenciana]