La Muixeranga d’Algemesí va fer per primera vegada l’Alta de Sis fora de la comarca de la Ribera, en la III Trobada de Muixerangues de Castelló. La Muixeranga de Castelló va exhibir de nou un magnífic estat de forma, estrenant la Tomasina i una Sénia amb vuit braços. La Trobada, plenament consolidada en el segon cap de setmana de les Festes de la Magdalena i a la plaça Hort dels Corders, va comptar també amb la colla castellera Bordegassos de Vilanova. De fet, en les setmanes prèvies la cita es promocionava amb l’argument de veure en directe dos Patrimonis de la Humanitat, la Muixeranga d’Algemesí els Castells. El públic, convençut, va respondre a la crida.

Per la Muixeranga d’Algemesí completar l’Alta de Sis a Castelló és tota una fita, per la qual desplaçaren a la capital de la Plana uns 170 muixeranguers i muixerangueres. És la segona volta que la fan fora d’Algemesí; la primera l’havien alçat a Carcaixent, el 9 d’Octubre de 2002. La blava va fer l’Alta de Sis en tercera ronda, al segon intent i gràcies a un enorme treball en el decurs de la figura, després d’una primera temptativa fallida. D’aquesta manera, torna a Algemesí amb el principal objectiu complit.

Pel seu costat la Conlloga – Muixeranga de Castelló va arribar a la seua cita anual més important en un moment òptim de forma amb més de 200 camises a la plaça, moltes de les quals membres d’altres colles muixerangueres que van voler participar a la pinya. La Conlloga va fer en primera ronda una Sénia de vuit braços batejada com l’Aranya, nom recuperat d’una figura que es troba en escrits antics. En la segona ronda la colla groc-terrós va alçar una majestuosa Tomasina, que estrenà al seu repertori amb una seguretat aclaparadora. Una figura d’enorme complexitat tècnica, que tret de les colles algemesinenques sols havia aconseguit la Muixeranga de la Safor.

En tercera ronda la Muixeranga de Castelló va fer una Alta de Cinc sense desplegar-se el pom de dalt. Una actuació que posa de manifest l’excel·lent moment que viu, tècnicament i social, la colla castellonenca. La Conlloga va apostar per una posada en escena molt ambiciosa. L’entrada a plaça, amb una Maria Doble amb agulla, es va quedar amb intent, com també un des quatre Pins Dobles de comiat que van proposar.

Segons el criteri que pretén implantar l’àrea tècnica de la Federació de Muixerangues, que elimina els conceptes carregat i descarregat i només considera que una figura s’ha completat quan es munta i desmunta amb normalitat, la Muixeranga d’Algemesí va fer dissabte la primera Alta de Sis de la història a Castelló de la Plana. La Nova Muixeranga d’Algemesí l’havia fet l’any 2016 però sols la va carregar, amb la qual cosa passarà a ser un intent segons el nou criteri. En el mateix cas es troba la Sénia amb Morera central que va fer la blava primera ronda; la Morera va caure una volta carregada. Intent. En segona ronda, la Muixeranga d’Algemesí va fer un cridaner Cinc d’Ors, amb una Tomasina enmig envoltada de quatre Torretes. De comiat, un Retaule amb dos Pins Dobles.

Pels Bordegassos de Vilanova es tractava de la primera actuació de l’any, que van resoldre amb un 3d7, un 4d7 i una Torre de 6. Els vilanovins tenen una relació especial amb la Conlloga, car porten exactament el mateix color de camisa.

Com a novetat d’enguany la Muixeranga de Castelló va implantar la figura del conlloguer de l’any, que enguany va atorgar a Xavi Sarrià. El cantant i escriptor, antic líder de la banda Obrint Pas, va ser present a la pinya de la Conlloga i va rebre un reconeixement.