Sens dubte, la Penyeta Blanca – Muixeranga de Cocentaina és una de les novetats més destacades del panorama de colles muixerangueres. Poc menys d’un any després de la seua creació, la colla del Comtat acaba d’estrenar a Alcoi la segona figura de quatre alçades, i toca amb força la porta de la Federació Coordinadora de Muixerangues. En pocs mesos ja supera la cinquantena de membres, bona part dels quals molt joves.

Després del debut a Pego (la Marina Alta) el 17 de juliol passat, la Muixeranga de Cocentaina va estrenar la primera figura de quatre alçades a la Fira de Tots Sants de Cocentaina, un Remat d’Alta de Cinc sense desplegar, que van repetir a València el febrer passat amb motiu de la concentració L’educació ens dignifica. Ara, a Alcoi, la colla de camisa blanca ha estrenat una Torreta sense desplegar, amb dos segons, alçadora i xiqueta. La Muixeranga de Cocentaina ha actuat a la capital de l’Alcoià convidada en falles per l’Associació de Veïns el Partidor i l’Ateneu Cultural el Panical.

Saül Ortolà, mestre durant quatre anys de la Muixeranga de Pego (ara de la Marina Alta) i actual responsable de l’àrea d’organització de la Federació de Muixerangues, participa des del començament en la colla oferint formació: una de les claus és la tasca d’Eva Cuesta, mestra de la colla, en l’Institut Pare Arques de Cocentaina, d’àmbit comarcal. Com a professora d’educació física ha substituït l’acroesport de 4art d’ESO per muixeranga; això fa que vinguen a la colla alumnes de molts pobles de la comarca, del curs de l’any passat i del d’enguany. També se n’ha fet molta difusió a través de tallers a pobles i la gent s’ha anat apuntant.

En una comarca sense tradició muixeranguera com el Comtat, Ortolà destaca la bona acollida que ha tingut la muixeranga, com posen en evidència les dades de persones inscrites. A més de Cocentaina, compta amb membres de pobles de la comarca del Comtat i de l’Alcoià, com ara Orxa, Muro i Alcoi. Hem consolidat en pocs mesos un bon repertori de figures de tres i ja n’hem fet dues de quatre; ara el següent pas voldríem que fora començar a desplegar.

El proper 7 d’abril la colla actuarà a Millena (el Comtat), i el 29 participarà en la 15a Ruta a Peu del Tren Alcoi-Gandia.