Si hi ha un espai comú a la majoria de colles muixerangueres, al marge de la pròpia muixeranga, són les Trobades d’Escoles en Valencià. El compromís amb la cultura i l’ensenyament de la llengua pròpia és, indubtablement, un tret compartit pel moviment muixeranguer. A mesura que aquest s’ha fet gran, ha crescut la presència de participacions a les Trobades d’Escoles en Valencià, fins arribar en aquesta edició a cotes màximes.

Enguany onze actuacions converteixen les Trobades en un dels aparadors principals de les colles en què, a més a més, es donen a conèixer entre el públic infantil i juvenil, un dels seus objectius prioritaris.

El tret d’eixida el va donar la Muixeranga de Guadassuar, que va actuar a la Trobada d’Escoles en Valencià de la Ribera a Rafelguaraf. La Trobada, a més, va comptar amb un taller de la Nova Muixeranga d’Algemesí, que des de fa moltes edicions participa anualment a l’esdeveniment organitzat per la Federació d’Escola Valenciana.

A partir d’aquest cap de setmana comença un impressionant seguit d’actuacions a les Trobades, de punta a punta del país i fins el mes de juny. L’agenda del Temps de Muixeranga n’és plena. Dissabte, a Alcalalí, la Muixeranga de la Marina actua a la trobada d’escoles comarcal. El diumenge és el torn de la Muixeranga de Castelló, que actua a la Vall d’Uixó a la Trobada d’Escoles en Valencià de la Plana Alta i Baixa, i de la Jove Muixeranga de València, que per tercer any consecutiu actua a la trobada de l’Horta Nord, a Alfara del Patriarca.

La colla color carabassa repeteix actuació el diumenge següent, 29 d’abril, a la trobada de València, a Castellar-Oliveral. El mateix dia, a la Trobada d’Escoles en Valencià de l’Alacantí, a Alacant, actuen la Muixeranga d’Alacant i la Colla Corball de Cultura Popular. A la setmana següent es fa l’aplec d’escoles en valencià de la Costera a Llanera de Ranes, amb un taller i una breu mostra de la Muixeranga de Xàtiva el 5 de maig.

A mesure que avança el calendari de les Trobades d’Escoles en Valencià, el ritme d’actuacions es manté. El 12 de maig, a la Palma de Gandia, la Muixeranga de la Safor actua a la trobada comarcal. L’endemà Vilanova d’Alcolea acull la trobada del Maestrat, amb presència de la Muixeranga de Vinaròs i la de la Plana.

La colla de la Safor repeteix una setmana després, el 19 de maig, a la comarca de la Vall d’Albaida, que celebra la trobada a Montixelvo. El mateix dia la Muixeranga la Torrentina actua a la Trobada d’Escoles en Valencià de l’Horta Sud, a Torrent.