La Jove Muixeranga de València ha fet l’Alta Clàssica, la primera figura de cinc alçades, a Valls (Alt Camp). D’aquesta manera s’afegeix a les dues muixerangues d’Algemesí, la Muixeranga de Castelló i la Muixeranga de la Safor, úniques colles que fan actualment figures de cinc alçades. El salt que ha fet la colla taronja i negre el poden repetir en breu més colles; la Muixeranga de Xàtiva, a la seua 2a Diada, i la Muixeranga de la Marina Alta, al Xalónia, també van intentar fer la mateixa figura per primera volta, però sense aconseguir-ho. Ha estat un cap de setmana memorable pel moviment muixeranguer, que començava dissabte de matí amb la presentació oficial de la Muixeranga de Barcelona, la primera de fora del País Valencià.

Convidada per la Colla Joves Xiquets de Valls al Memorial Ramon Barrufet, la colla del cap i casal va aconseguir completar dissabte la millor actuació de la seua història: l’esmentada Alta Clàssica, una Torreta i una Remat d’Alta de Cinc. En la ronda de pilars, un Pi Doble acompanyat de pilars de tres. L’Alta Clàssica també s’anomena Xopera, batejada així per la Nova Muixeranga d’Algemesí des que la va recuperar per tal d’assajar l’Alta de Sis. La que va aconseguir la Jove Muixeranga de València destaca per la seua execució, malgrat ser la primera. L’actuació va tindre lloc a l’interior del local de la Joves Xiquets de Valls per la pluja, en companyia de la colla vallenca, els Xiqüelos i Xiqüeles del Delta i els Nyerros de la Plana.

La Jove Muixeranga de València havia fet un intent desmuntat d’Alta Clàssica fa poc més d’un any, a Castelló de la Plana. Des de llavors no ho havien tornat a intentar. Hem anat sense pressa, expliquen des de l’àrea tècnica, adaptant la figura a les característiques antropomètriques de la colla, baixant-ne molt el pes. Així, doncs, la colla s’ha esperat més d’un any per tornar a fer l’assalt a les cinc alçades. L’objectiu no és fer-la un dia i prou, sinó demostrar que a poc a poc assolim la capacitat com a colla de fer-la al llarg de la temporada. De fet, voldríem plantar-la a la ciutat de València ben prompte, reblen des de l’àrea tècnica.

Pel que fa a la resta de l’actuació, la Jove Muixeranga va mostrar part del repertori habitual, amb una Torreta, un Remat de l’Alta de Cinc i el Pi Doble i pilars de tres de comiat. El públic casteller, poc habituat a veure muixerangues en directe, va mostrar el seu interès per les construccions muixerangueres, especialment pel gest tècnic de desplegar-se, el remat 1+1 i la cameta de la xiqueta.