La Nova Muixeranga d’Algemesí ha completat la millor Trobada de la seua història, en una actuació rodona en què per primera volta en la història de les muixerangues ha fet dues figures de sis alçades, l’Alta de Sis i la Dolçaina. La 19a Trobada d’Algemesí ha consolidat la bona forma del moviment muixeranguer, amb la Muixeranga de la Safor alçant tres figures de cinc alçades en la seua millor actuació fins a la data. Una Trobada que va congregar nombrós públic a la plaça Major d’Algemesí, amb moltes cares conegudes d’altres colles muixerangueres.

Feia 14 anys que la Nova Muixeranga no feia la Dolçaina, que a més a més sols havia descarregat una vegada. Després d’un any i mig de treball i tres intents frustrats, la colla roig-i-verda es presentava a la Trobada amb l’objectiu de descarregar-la i ser la primera colla de la història en fer dues figures de sis alçades en una mateixa actuació. Després de fer una Alta de Sis molt segura en primera ronda i dues Tomasines en la segona, una combinació també inèdita, ho va aconseguir en la tercera ronda. Es complia així un dels objectius principals que es va marcar la mestra de la Nova, Ester Ferrer, en començar el seu mandat. Ferrer era també mestra de la colla l’any 2004, quan es va fer la primera Dolçaina. La colla ha publicat al seu blog la crònica de la Trobada.

La Dolçaina és una figura molt estilitzada i de complexitat tècnica, que la Nova va fer a la Trobada amb estructura 4-4-3-2-1-1.

La Trobada d’Algemesí ha repetit enguany el format de l’any passat, amb una colla muixeranguera com a convidada a més d’una castellera. Un fet que posa de manifest el creixement del moviment muixeranguer. Després de la majestuosa actuació de la Muixeranga de Castelló l’any passat, la Muixeranga de la Safor no va decebre les expectatives. La colla morada va completar la millor actuació dels seus 16 anys d’història. Alta Clàssica en primera ronda, Morera en la segona i la primera Alta de Cinc de la colla en la tercera. Amb una magnífica execució de les tres figures. En l’Alta de Cinc, per cert, l’alçadora va resoldre amb una seguretat admirable alguna dificultat que va tindre el xiquet, que s’estrenava en figures d’aquesta alçada. Serà un dia que durarà anys, ha titulat un membre de la colla en un article publicat al blog de la Muixeranga de la Safor.

De la seua banda l’altra amfitriona, la Muixeranga d’Algemesí, va centrar la seua actuació en eixamplar la participació de membres de la colla en el seu repertori. Una Tomasina amb quatre Torretes, una Morera amb quatre Pins Dobles i dues Altes de Cinc simultànies van constituir l’actuació de la blava, en què en alguns moments es va fer evident la incorporació de noves peces. Sense haver abordat la Sisena, definitivament sembla que la Muixeranga d’Algemesí es reserva tot el seu vigor per la Mare de Déu de la Salut, el 7 i 8 de setembre.

Els Castellers de Sants, a la fi, no van fer l’esperat castell de nou alçades, i va completar una actuació amb 3d8, 4d8 i 5d7. Després de la ronda de pilars de comiat, en què les colles muixerangueres van fer pins dobles, alguns dels quals aixecats en el cas de les tres colles, dones de totes les formacions presents es van combinar en un retaule de pilars amb dones.