La Muixeranga de la Safor es va exhibir a la seu I Diada, que va celebrar diumenge de Festa Major a Gandia el primer diumenge d’octubre, en companyia de la Jove Muixeranga de València i la Muixeranga la Torrentina. Els de Gandia han reviscolat amb força, mostrant múscul amb una actuació de les que fa impressió i que representa una nova fita pel moviment muixeranguer.

Des de l’any 2009, cap muixeranga de fora d’Algemesí no havia fet dues figures de cinc en una mateixa actuació.

Aquell any ho aconseguiren els Negrets de l’Alcúdia, que al seu poble alçaren una Trobada i una Alta de Cinc amb els Minyons de Terrassa i els Castellers de la Vila de Gràcia de convidats. Els de la Safor, a la plaça Major de la vila, van descarregar una Torre de Cinc, una Desplegada Doble que van anomenar Desplegat (és a dir, la Tomasina que fan les muixerangues d’Algemesí però amb dues persones apuntalant els terços) i un projecte de Sénia Doble (com que va ser incompleta, perquè només va rodar el Pinet Doble central, la van batejar com el Far). De comiat, un Pinet Doble Aixecat. Encara amb detalls per millorar en l’execució de les figures, però una actuació fantàstica que va desfermar l’alegria dels saforencs. A la plaça Major, diumenge al migdia, en l’espai central de la Festa Major. A més, la Muixeranga de la Safor va aprofitar per estrenar camisa. Moltes, moltes camises morades es va veure a la plaça, amb una vuitantena de membres de la colla participant activament a la pinya. Una primera Diada rodona que els de la Safor portaven moltes dies preparant intensament, a ritme de dos o tres assaigs per setmana.

Per la seua banda la Jove Muixeranga de València es va presentar a Gandia amb moltes cares noves. Amb canvis a les posicions de les figures, van completar la mateixa actuació amb què van tancar la temporada passada a la II Diada d’Alacant. Torreta, Palmera, Remat de l’Alta de Cinc i Pinet Doble de comiat. Tret d’alguna dificultat en la baixada del Pinet, la Jove va transmetre molta seguretat i solvència en l’execució. La colla valora molt positivament l’actuació, atès que es presentava en un moment molt primerenc de la temporada i s’han introduït canvis de posició significatius en totes les figures.

Per últim la Muixeranga la Torrentina es va presentar a Gandia amb algunes baixes; cal recordar que la Diada coincidia amb el Concurs de Castells de Tarragona. La Torrentina va descarregar una Sénia menuda, una Torreta completada gràcies a la presència de la pinya de les altres colles, i un Alcoianet rematat amb Figureta, especialitat de la colla. De comiat, Pinets. Una actuació correcta d’una colla que porta una trajectòria ascendent i sol completar alguna figura de quatre alçades en les actuacions.


Totes les imatges de la notícia són de Riki Andrés Fotògrafo, sota llicència Creative Commons BY­NC­ND.