Les muixerangues valencianes (Onada Edicions, 2016), de Joan Bofarull, és el primer llibre que parla monogràficament sobre la qüestió. Ja a la venda, es presentarà per primera vegada al Centre Social de Titaigües (els Serrans), el dissabte 3 de setembre al migdiga. Hi haurà més presentacions, que anunciarem puntualment.

Fins ara s’han publicat estudis locals sobre algunes muixerangues, s’ha confós la muixeranga amb la moixiganga religiosa i s’ha relacionat amb els castellers de Catalunya. Aquest llibre parla una mica d’altres tradicions, però dóna tot el protagonisme a les muixerangues valencianes. És un treball ben documentat, ja que recull informació de més 50 llibres i articles, 40 entrevistes, 140 fotografies, innombrables assajos, actuacions, festes, converses informals, etc.

Joan Bofarull, historiador i mestre de la Muixeranga de Vinaròs, explica que el primer objectiu “és donar prestigi a les muixerangues, demostrar que són un espectacle impressionant, una festa popular, unes associacions vives, un moviment social constructiu. En els últims anys han sorgit moltes muixerangues però molts valencians encara no les coneixen. Aquest apartat del llibre està condemnat a quedar antiquat, perquè el món de les muixerangues es mou molt de pressa, però el més important és explicar què són els muixerangues i què fan. Cal explicar-ho al públic en general, als mitjans de comunicació i a la gent que cada setmana s’apunta a fer muixerangues.”

L’autor del llibre opina que “les noves muixerangues no són un invent, sinó la renovació d’una tradició. Per tant, cal reivindicar la tradició valenciana de les muixerangues, cal investigar quines muixerangues tradicionals hi ha. Per això cal definir què és una muixeranga, cosa que no és fàcil.”

Les muixerangues es defineixen a partir de quatre components: acrobàtic, coreogràfic, religiós i burlesc.

El llibre també dedica un espai a alguns temes sensibles per a les muixerangues: el model de colla, la incorporació de la dona, la seguretat i els valors de la muixeranga. És un apartat molt recomanable per tote les colles que comencen en el món de la muixeranga, i els membres que en formen part. El llibre expressa les opinions personals de l’autor, però això només és el punt de partida d’un debat que s’ha de fer entre totes les muixerangues i tots els muixeranguers.

Les muixerangues valencianes és un llibre amb moltes fotografies, bonic, fàcil de llegir, pensat per a un públic ampli, sense coneixements previs del tema. Es tracta, doncs, d’una ferramenta, una clau per a obrir portes. Pot resultar molt útil en el món muixeranguer.