Dotze colles muixerangueres s’han aplegat a Torrent, on la Muixeranga la Torrentina ha organitzat la II Trobada de de Muixerangues. Amb 550 participants, membres de diferents colles de cultura popular, la Trobada ha estat un èxit d’organització i públic.

Muixeranga d’Alacant, Muixeranga d’Alginet, Muixeranga de Carlet, Muixeranga de Cullera, Muixeranga de Pego, Muixeranga de la Plana, Muixeranga de la Safor, Muixeranga de Sueca, Jove Muixeranga de València, Muixeranga de València i Muixeranga de Xàtiva. Totes van aplegar-se a Torrent (Horta Sud) per participar de la II Trobada Un Torrent de Muixerangues, organitzat per la Muixeranga la Torrentina als peus de la Torre, l’edifici emblemàtic de la ciutat. La Trobada coincidí amb el primer aniversari de la Torrentina i el 778è de la Carta Pobla. Tot un repte organitzatiu que els de Torrent van superar amb nota. La II Trobada, que comptava també amb altres colles de cultura popular, va ser un èxit de participació, públic i bon ambient.

Després d’una cercavila pel centre de la vila, les colles feren cap a la plaça Major. L’actuació es va estructurar en tres rondes, en cadascuna de les quals participava una part de les colles, que es van repetir tres vegades, i una ronda conjunta de pilars. Ací es va fer palesa la complexitat de gestionar actuacions tant multitudinàries, pel que fa al nombre i diversitat de les colles i a la gestió del temps i de l’espai. Si bé les muixerangues d’Alacant, Cullera, la Safor, Sueca, Torrentina, Jove de València i Xàtiva van actuar de manera individual, la resta de formacions es plantejaren actuacions conjuntes per manca d’efectius.

Per totes aquestes qüestions en alguns moments va ser complicat centrar l’atenció en un sol punt de la plaça Major de Torrent. També es van viure certs moments de dubte pel que fa a la realització de les figures, fruit potser de la manca de maduresa i d’assaig en bones condicions. Tot suplit amb la germanor entre les colles, car totes podien comptar amb una bona pinya de les que no alçaven figures simultàniament.

La Muixeranga la Torrentina, a més d’oferir una sòlida actuació que inclogué Torreta i Pinet Doble, va estrenar el ball Enfaixa’t, una mena d’homenatge a la faixa muixeranguera. La Safor va repetir la seua Torre de Cinc, al segon intent, recuperada enguany amb una estructura 4-4-2-1-1. També van estrenar per primera vegada a plaça un magnífic Castell de Quatre amb Agulla, i van deixar neta una Torreta Desplegada. La Muixeranga de Cullera i la Jove Muixeranga de València van fer una actuació paral·lela, alçant amb solvència tres figures de quatre alçades cadascuna i sengles Pinets Dobles de comiat. Alacant va oferir un Remat d’Alta de Cinc i un Pinet Doble aixecat, però no reeixí en el Castell de Quatre, Xàtiva va oferir una Torreta que cada dia tenen més consolidada, mentre que la Muixeranga de Sueca va estrenar a plaça una esvelta Torre de Quatre i va repetir el Fadrí, també de quatre alçades.

Es tracta, evidentment, d’un breu resum de tot allò que es va veure a la plaça Major de Torrent, en una Trobada que els de Torrent prometen repetir l’any que ve amb més força. El Torrent de Muixerangues va comptar amb molta implicació institucional i de comerços locals, i notable repercussió a la premsa de l’Horta Sud. També ha posat de manifest, com és que el cas d’aquest article del diari Levante-EMV, que la premsa generalista encara té molt de camí per recórrer pel que fa al coneixement del moviment muixeranguer.

Les imatges d’aquesta notícia han estat publicades als comptes de la Muixeranga la Torrentina, Muixeranga de Sueca i Muixeranga de Cullera.