No porta la muixeranga al seu nom, però la Colla de Cultura Popular Corball de l’Alacantí acaba de fer la primera Torreta, tota una fita per les colles que comencen. En funcionament des del mes de juliol, representa una novetat en el panorama muixeranguer, en la mesura que treballen part del repertori tradicional, però també altres manifestacions de cultura popular. De fet, van nàixer amb la vocació de recuperar la Dansa de Bastons, la més antiga de la ciutat datada el segle XVII. També, ens expliquen, es van enamorar dels Falcons, tradició practicada a Catalunya inspirada en els sokol txecs. Així, doncs, el Corball també alcen figures falconeres.

Anem amb la Torreta, el 11 de febrer passat. Per una colla que comença és un pas endavant notable poder fer una figura de quatre alçades. El Corball ho va aconseguir per primera vegada a la Nucia (Marina Baixa), a la plaça de l’Auditori de les Nits, en el marc del Mercat de la Terra. Al fons de la imatge, el massís del Ponotx. La jornada va coincidir amb l’estrena de nova vestimenta de la colla: camisa blanca d’estil valencià, faixa roja o negra i espardenyes. Doble alegria, doncs.

L’actuació de la Nucia va comptar, a més de la Torreta, amb una Sénia i Pinets de comiat, Dansa de Bastons i una Escala de Sis falconera. Una colla que, de moment, aposta per la pluridisciplinaritat i comença a ser habitual en les celebracions populars de les comarques del sud. El 23 de febrer seran presents també a la cercavila del Carnestoltes d’Alacant. El temps dirà, probablement, si és possible treballar a fons el repertori muixeranguer sense dedicar-s’hi exclusivament.

[Les imatges de la notícia, cedides per la Colla Corball, són de Pep i Priscila Taller d’Imatge]