El segon dissabte de Magdalena ha tingut lloc la II Trobada de Muixerangues de Castelló, amb més de 400 muixeranguers i castellers a plaça; els membres de la Conlloga – Muixeranga de Castelló, la Jove Muixeranga de València, els Negrets de l’Alcúdia i de la colla castellera Xiqüelos i Xiqüeles del Delta. Una cita que en només dues edicions s’ha fet amb un espai central en el marc de les Festes de la Magdalena, que va congregar moltíssim públic a la plaça de l’Hort dels Corders, amb suport institucional i una magnífica organització per part de la colla amfitriona.

La Trobada representa el moment culminant de la temporada de la Conlloga. Setmanes d’assaig intens, de preparació de nous objectius, de noves figures que estrenar a la plaça pròpia. L’actuació de la Muixeranga de Castelló no va decebre ningú, amb una demostració de força que els situa ara mateix com la colla més en forma tret de les dues d’Algemesí. Els de Castelló van iniciar l’actuació amb una Sénia Doble perfectament executada, molt millorada en relació a l’estrena de la figura el juliol passat a l’Aplec dels Ports. Després van completar amb seguretat una Morera, amb estructura 4-2-1-1-1, per primera vegada. En acabant van carregar una Alta de Cinc, la clàssica alta de les muixerangues d’Algemesí, que no van poder descarregar. Després de la ronda de pilars de comiat, en què van fer un Pinet Doble i molts de tres, alegria lògica entre els castellonencs. Amb més de 160 camises a la plaça, la Conlloga promet una temporada apassionant.

De la seua banda, la Jove Muixeranga de València es presentava a Castelló amb el desafiament de bastir per primera vegada una figura de cinc alçades. La Jove va intentar en primera ronda la Xopera, l’Alta de Sis sense la base, però la xiqueta va recular quan només li mancava col·locar el segon peu en l’alçadora. L’estructura, però, va evidenciar el treball realitzat als assajos d’una colla que promet tornar-ho a intentar aquesta temporada. En segona ronda, la Jove Muixeranga va fer un Palmerar, disposició de vuit pinets de tres. Després, per primera vegada, va alçar dues figures de quatre alçades simultàniament; el Remat de l’Alta de Cinc i la Torreta Desplegada. Els de taronja, que van arribar a Castelló amb més de cent persones, s’acomiadaren amb un Pinet Doble. En tot cas la Jove en fa una valoració positiva; la Trobada de Castelló els ha servit per augmentar la intensitat del treball en els assajos i eixamplar la base social.

Els Negrets de l’Alcúdia van obrir la Trobada amb la Dansa dels Negrets. Després va fer tres Campanes, la figura característica dels alcudiencs, una Trobada sense xiqueta i una Roscana, de quatre alçades. Els Negrets van mobilitzar uns 60 integrants per Castelló. Agustí Vallès, mestre de la colla, durant el dinar de germanor no va dubtar a ensenyar la construcció de la Campana a membres d’altres colles: és una figura relativament senzilla que forma part del repertori històric de les muixerangues, ens agradaria que també la feren altres colles.

Com a novetat d’enguany la Muixeranga de Castelló va convidar una colla castellera a la Trobada. Els Xiqüelos i Xiqüeles del Delta, molt avesats a compartir espai amb les muixerangues per la seua proximitat, sobretot amb la Muixeranga de Vinaròs. Els blaus, amb baixes molt sensibles a la canalla, no van poder fer cap aleta. Completaren un Pilar de Quatre, intents desmuntats de 3d6 i 3d6 amb agulla, Pilar de Quatre de comiat aixecat per sota.

[La foto aèria de la Jove Muixeranga de València és de Gabriel Utiel, publicada al Periódico Mediterráneo de Castelló.]

[Les fotos de la Conlloga, i dues dels Negrets, han estat publicades al perfil de Facebook de Joan Ferré Vergé.]