La I Trobada de Muixerangues de Xàtiva es va cloure amb èxit: de públic, d’organització, amb una enorme implicació de la Muixeranga de Xàtiva, i de nivell de les colles participants. La Muixeranga de la Safor, la Jove Muixeranga de València i la Muixeranga d’Alacant van mostrar, junt a la colla amfitriona, bona part del seu repertori a l’Albereda de la ciutat.

La Muixeranga de Xàtiva, un any després de la seua creació, segueix amb molta espenta. En aquest curt període de temps han incorporat molta gent a la colla, i del no res han bastit un interessant repertori de figures. La socarrada es va plantejar fer de la capital de la Costera una plaça muixeranguera, per primera volta, amb l’organització de la I Trobada de Muixerangues de Xàtiva. La prova l’ha superada amb nota, amb molt de treball col·lectiu i la participació de les tres colles convidades.

El públic va respondre molt bé a la cita, inèdita en la ciutat. Abans de l’arribada al punt neuràlgic, l’Albereda, hi va haver enfaixada col·lectiva a la plaça del Mercat i cercavila amb aturada al monòlit d’homenatge als Maulets. En aquest punt simbòlic les colles van alçar simultàniament una Figuereta, que els xativins anomenen felipet en referència al conegut quadre de Felip Vè penjat cap per avall.

Ja a l’Albereda, les tres colles van alçar figures en tres rondes alternades davant la presència de nombrós públic. La Muixeranga de Xàtiva va mostrar un repertori de quatre alçades prou sòlid: Castell de Quatre, Torreta i Torreta sense Desplegar. En la ronda de comiat, una Palmera amb quatre pinets de tres.

La Muixeranga de la Safor, amb diferència la més nombrosa de les quatre presents, va marcar la diferència amb la seua actuació, que inclogué dues figures de cinc alçades. Primer, la que ells anomenen Torre de Cinc, també dita Alta clàssica (el vídeo que encapçala aquesta crònica). En segona ronda, un espectacular i inèdit Castell de Cinc amb Agulla, resolt amb molta seguretat. Molt treballat als assajos, es pot veure al vídeo de més avall. La colla saforenca va cloure les rondes amb dos Campanars simultanis de quatre alçades, tancats amb Figuereta en homenatge als maulets de Xàtiva. En la ronda de comiat, Aixecat de quatre i pinets de tres. Una colla molt en forma que es va presentar a Xàtiva amb un programa amb forta influència castellera.

De la seua banda la Jove Muixeranga de València va exhibir tres figures muixerangueres de quatre alçades. Els quatre pisos superiors nets de la Xopera, l’estructura de cinc alçades que no pogueren assolir a la Trobada de Castelló, la Torreta i la Torreta sense Desplegar. La colla color carabassa, que es va acomiadar amb un Retaule amb molts pinets de tres, va transmetre molta seguretat en l’execució de les figures.

Per últim la Muixeranga d’Alacant, que ha acompanyat la Muixeranga de Xàtiva des dels inicis, també va completar les rondes amb repertori de quatre alçades. Castell, completat finalment al segon intent després de certs dubtes, Torreta sense Desplegar i un Pinet aixecat que tenen molt consolidat. Els blaus es preparen per la seua diada muixeranguera, el 18 de juny.