L’Aplec dels Ports es consolida com a plaça muixeranguera. La 39ena edició del tradicional aplec va acollir, per tercer any consecutiu i ocupant l’espai central de les activitats del dissabte de vesprada, l’actuació de la Conlloga – Muixeranga de Castelló i de la Muixeranga de Vinaròs. Les dues colles colles van actuar enmig d’una enorme expectació; públic arribat a l’Aplec de totes les comarques de Castelló i molt sensible al fet muixeranguer i a la cultura popular. Una actuació, doncs, molt interessant que contribueix a la notorietat del fet muixeranguer i pot afavorir el creixement d’ambdues colles.

L’Aplec es fa cada any a una localitat de la comarca dels Ports. Enguany ha estat el torn de la Mata. Com a novetat, en l’actuació muixeranguera s’ha introduït una cercavila pels carrers de la vila. En acabant, s’ha fet l’actuació en un dels escenaris de l’esdeveniment en el clàssic format de rondes.

Per la Muixeranga de Castelló, l’Aplec representa el tancament de la temporada. L’equip tècnic dels castellonencs es va plantejar l’actuació amb la voluntat de repartir al màxim la participació. Molts membres de la colla van participar en el tronc d’algunes figures per primera vegada; no ho havien pogut fer abans com a conseqüència d’un calendari molt exigent, amb una actuació a la Trobada d’Algemesí que va necessitar tensar al màxim el treball específic als assajos.

La Conlloga no va començar la cercavila amb bon peu, amb una caiguda en la primera figura, un Aixecat de Quatre amb el tronc completament nou, però el balanç de l’actuació a l’Aplec va ser molt positiu. En primer lloc per l’èxit de la convocatòria, amb prop de 150 camises a plaça tot i ser el darrer cap de setmana de juliol. Pel que fa a la resta de figures, que incloïen moltes novetats, totes es descarregaren amb èxit.

Després de la cercavila, la Muixeranga de Castelló va preparar una espectacular entrada a la plaça, amb un Pi Doble caminat amb molta seguretat i flanquejat per vint pilars de dos. Després va descarregar amb seguretat l’única figura de cinc de la jornada, la Morera (4-2-1-1-1). En acabant, simultàniament el Remat de l’Alta de Cinc i el Pilotó, el Fadrí i l’Encontre, i deu pilars de tres de comiat.

Pel que fa a Vinaròs l’actuació a l’Aplec arriba amb la temporada a mitges, car fan un calendari de febrer a novembre amb moltes actuacions a l’estiu. Els vinarossencs van confirmar la seua línia d’acurat treball tècnic, i van oferir una actuació rodona: en les tres rondes, Aixecat de Quatre, Torre de Quatre i Banc, i Pi Doble de comiat.

En definitiva, una vesprada muixeranguera completa en un indret on fa uns anys ningú no s’hagués imaginat que es poguessen viure les muixerangues tan intensament. L’any que ve l’Aplec es farà a Vilafranca, en una edició molt especial, la del 40è aniversari. Esperem que no hi falten les muixerangues.

[Les dues primeres imatges de la Muixeranga de Castelló són de Tàfol Nicolau.]