La festa major d’Algemesí, la Mare de Déu de la Salut, és també la festa major de la muixeranga. Quilòmetre zero, epicentre del món muixeranguer, es pot anomenar de diferents maneres; és indiscutible que allò que té lloc a Algemesí els dies 7 i 8 de setembre no és comparable a cap altre esdeveniment muixeranguer. És el marc en què la muixeranga ha estat declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat, junt a la resta de balls. Les dues colles algemesinenques apleguen als carrers del poble més de la meitat dels muixeranguers i muixerangueres de tot el país, i exhibeixen pletòriques el seu ampli repertori. En molts casos, figures que només es veuen durant la Mare de Déu de la Salut i en un nombre espectacular. De fet, en dos dies cada colla d’Algemesí fa més figures que probablement qualsevol altra formació en una temporada.

La Muixeranga d’Algemesí n’ha fet un balanç molt positiu (nota de premsa completa). Marcos Castell, mestre de la colla que afrontava la primera Mare de Déu, parla d’una actuació històrica, amb més muixeranguers i muixerangueres que mai, en la qual s’han completat centenars de muixerangues. Certament, la blava es va mostrar en molt bona forma en les tres processons que componen la festa. En la de la Vespra, anomenada de les Promeses, es va estrenar amb una magnífica eixida; Alta de Sis, Cinc d’Ors amb una Tomasina al centre envoltada de quatre Torretes, i una Sénia amb una Morera al centre amb pilars de tres rodats. En la processoneta del Matí la colla va presentar al carrer Berca l’Alcoiana, una nova figura de cinc alçades. A la plaça Major, després, va descarregar la segona Alta de Sis.

Per la seua banda la Nova Muixeranga d’Algemesí també ha fet un balanç positiu (crònica completa) de la Mare de Déu de la Salut 2017, l’any del vintè aniversari de la colla i del retorn d’Ester Ferrer com a mestra. Amb un regust un poc agredolç, això sí, per no haver pogut carregar la Dolçaina, figura de sis alçades que la verda va intentar dues vegades, a l’eixida de la Vespra i a la de la Volta General. La Nova, per contra, sí que va descarregar l’Alta de Sis en l’eixida de la Vespra, així com vint pilars de tres que simbolitzaven el vint anys d’existència de la colla. Un moment ben emotiu. Al matí, van destacar la Marieta Doble amb Agulla d’eixida, i l’Alta de Cinc amb Agulla d’entrada a la plaça. En conjunt, la Nova va fer 208 figures en 13 hores de processons, més que mai des que es porten estadístiques fidels.

Les fotografies de la Nova Muixeranga són totes del fotògraf Manel Martí, es poden consultar al seu compte de Facebook.