Ara que comença la nova temporada muixeranguera Enric Sorribes, president de la Conlloga – Muixeranga de Castelló, fa valoració de la temporada 2016-2017, excepcional en molts aspectes per la colla groc-terrosa.

Les temporades de la Muixeranga de Castelló comencen en el mes de setembre i es divideixen en tres cicles, marcats per tres actuacions importants, com són l’Aniversari de les les Normes de Castelló (desembre), la Trobada de Magdalena (març) i l’Aplec dels Ports (juliol). Al llarg d’estos mesos s’ha hagut de fer front a un exigent calendari marcat per les trobades de muixerangues de Castelló (25 de març) i d’Algemesí (10 de juny). La colla hi ha respost assolint els objectius tècnics marcats al principi de la temporada, com eren superar allò que vam fer l’any anterior, sobretot en la nostra Trobada de Magdalena, augmentar i consolidar el repertori de figures de quatre i de cinc altures, i continuar en el camí de la polivalència i la participació dels muixeranguers i muixerangueres de la Conlloga. No només es tracta de les figures descarregades, sinó l’execució de les mateixes, ja que al llarg de la temporada diverses persones han ocupat diverses posicions i la xicalla que realitza figures ha augmentat.

En la II Trobada de Muixerangues de Castelló es va aconseguir superar el que vam fer l’any anterior i fer tres muixerangues amb certa dificultat: la Sénia doble, la Morera i l’Alta de cinc. Les dos primeres figures es descarrgaren amb solvència, però la tercera només es va poder carregar, fet este que podria haver marcat la resta de la temporada, en especial la Trobada de Muixerangues d’Algemesí, amb només tres mesos de diferència amb la de Castelló. Però no fou així, i gràcies al treball amb la xicalla i el compromís del conjunt humà de la Conlloga es va poder presentar a la plaça Major d’Algemesí una actuació solvent, segurament la millor de la nostra història: tres figures de cinc (Morera, Alta Clàssica i Alta de cinc sense desplegar), dos pilars de quatre simultanis i quatre pilars de tres caminats.

Quan la Nova Muixeranga d’Algemesí ens va convidar a participar en la Trobada de Muixerangues d’Algemesí, el quilòmetre zero muixeranguer, sabíem que calia afrontar el major repte tècnic de la Conlloga des de la seua fundació.

I ho era per diverses raons: la primera per l’escenari en què té lloc la Trobada, en la plaça en què cada 7 i 8 de setembre té lloc un Patrimoni Immaterial de la Humanitat, perquè la Trobada de Muixerangues d’Algemesí està reservada a colles amb un alt nivell tècnic, perquè anàvem a actuar juntament amb les dues muixerangues referents de la resta de colles del país, i perquè, en certa manera representàvem la resta de muixerangues no tradicionals del panorama muixeranguer. Sabíem que a Algemesí calia donar-ho tot i més encara, i la Conlloga va respondre com ja estem acostumats, amb treball, tècnica i alegria. L’equip tècnic i els caps de xiquets van fer una feina esplèndida que es va vore reflectida a plaça.

També cal destacar altres actuacions, com la del 9 d’Octubre a Moncofa, en què ja es va poder observar cap on volíem anar els mesos següents, però a més vam recuperar el Pilotó, una figura pròpia de la Plana Baixa que no es feia des de 1912 (concretament a Nules). La recuperació, divulgació i promoció de la muixeranga és una de les finalitats de la Conlloga, i el fet de tornar a muntar el Pilotó ha sigut una de les satisfaccions de la temporada; més encara quan altres colles, com Alacant o la Torrentina (i sabem que alguna altra colla l’està treballant) l’han incorporat al seu repertori. També important va ser l’actuació a l’Aplec dels Ports de la Mata, juntament amb la Muixeranga de Vinaròs, que consolida esta comarca en el mapa muixeranguer. Fou una actuació amb figures molt pròpies de la Conlloga, amb el Pilotó, les Agulles o el Fadrí, però també vam estrenar a plaça el nostre primer pilar de quatre caminant i l’Encontre net, i repetírem de nou la Morera. Amb aquesta actuació la Conlloga va arribar a les figures de quatre i cinc altures que feien la número 99 i 100 descarregades a plaça.

Socialment ha estat un any extraordinari. D’una part ha augmentat la massa social, ja que s’ha passat d’uns 120 a 170 socis i sòcies (fins i tot s’ha crescut biològicament), la majoria molt actives (a Algemesí es van desplaçar 168 persones i a l’Aplec, 149). Han entrat a formar part de la tribu groc-terrosa famílies senceres i molts joves. Este creixement i la constància als assajos és el que ha permès augmentar el repertori de figures i la consolidació de les figures de cinc altures.

A més, la presència de dones és majoritària i formen part dels diferents òrgans de decisió, amb càrrecs importants com la tresoreria, la secretaria, sotscap de colla, caps de xiquets, la majoria de caps de comissió, etc. Esta és una altra de les finalitats de la Conlloga, la de lluitar per la igualtat d’homes i dones.

L’altra gran fita social ha sigut la inauguració del Cau Muixeranguer de Castelló, la seu social de la Conlloga i local d’assajos. Este espai ha permès allargar els assajos, tindre un lloc d’encontre i de referència de la Conlloga i un punt en el què concentrar la vida social. L’apertura del Cau és reflex del creixement social de la nostra entitat, una demanda social aprovada per unanimitat en assemblea i que es manté amb recursos propis. El repte actual respecte al Cau és convertir-lo en un espai de cultura popular de Castelló que empare activitats més enllà de les pròpiament muixerangueres i que estiga obert a altres entitats socials i culturals de la ciutat.

I quins altres reptes té la Conlloga a partir d’ara? Els de seguir difonent la muixeranga i la resta de patrimoni cultural valencià vinculat a esta; seguir creixent socialment; consolidar i ampliar el repertori de figures; seguir incidint en la polivalència dels muixeranguers i muixerangueres, és a dir, que persones noves ocupen noves posicions; i la constitució d’una Federació de Colles Muixerangueres que promoga i dignifique esta part de la nostra cultura. La temporada que estem a punt de començar estarà marcada per canvis organitzatius interns, però la línia marcada des de fa anys seguirà.