Les muixerangues repeteixen al Xalónia i la seua presència pren força. L’edició 2017 de la popular fira tradicional de Xaló (Marina Alta) va acollir la II Trobada de Muixerangues Valencianes, amb l’actuació de la Nova Muixeranga d’Algemesí com a plat fort. La Trobada va comptar també amb la Muixeranga de Pego, colla amfitriona i única de la comarca, la Muixeranga d’Alacant, la Muixeranga la Torrentina, la Muixeranga del Campello i la Muixeranga de Carlet. Cal nomenar també la presència del Ball dels Folls de l’Olleria, acompanyant Pego. En definitiva, un bon nombre de colles amb nivell i nombre de membres molt heterogeni, espill de la situació actual del moviment muixeranguer.

La jornada de diumenge, amb un sol esplèndid, va començar amb una cercavila en què les colles es van separaran per diferents itineraris que discorrien pel nucli urbà. Les muixerangues van convergir a la plaça Major, on van alçar una figura alhora. En aquest moment la Nova Muixeranga d’Algemesí va alçar dos Pins Dobles aixecats, els del següent vídeo:

Després les colles es van adreçar a un encreuament dels carrers del Mercat de la Terra i la Fira del Vi i la Picaeta, on es va desenvolupar pròpiament la Trobada. Una llàstima abandonar l’escenari de la plaça Major, però l’objectiu d’atreure públic a les parades va manar. Es van fer tres rondes, amb combinació de formacions muixerangueres en cadascuna d’elles, davant el nombrós públic congregat.

La Nova, amb cent vint-i-cinc membres a plaça, va completar una Sénia, una Xopera (l’Alta de Sis sense la base) i una Tomasina o Desplegada Doble. A la ronda de comiat va intentar un Pi de Cinc, que es va haver de desmuntar per reculada de la xiqueta. La Muixeranga d’Alacant, de la seua banda, va comparèixer amb baixes sensibles en la xicalla; no obstant això, va realitzar una actuació prou representativa del seu repertori habitual: Torreta sense Desplegar, Cinc en un Peu, Pi Doble Aixecat i Palmera en la ronda de comiat.

La Muixeranga Torrentina, en combinació amb Carlet, va oferir entre més coses Torreta sense Desplegar i Pi Doble, ja habituals en el seu repertori. La colla amfitriona, Pego, va comptar amb el suport de l’Olleria; ambdues colles van fer una Torreta que no van poder descarregar, a més d’altres. La Muixeranga del Campello, la més nova de totes, va fer figures de tres alçades.