La colla Jove Xiquets de Tarragona actua per quarta vegada a Algemesí, en la XVIII Trobada de Muixerangues. Els tarragonins tenen una relació llarga d’amistat amb la Muixeranga d’Algemesí, que de nou els ha convidat. Són ja 24 anys d’agermanament entre la Muixeranga d’Algemesí i la Colla Jove Xiquets de Tarragona, que els d’Algemesí relaten en aquest article.

El dissabte 12 de juny la Colla Jove Xiquets de Tarragona té previst alçar un castell de 9 altures en la XVIII Trobada de Muixerangues d’Algemesí, un rècord absolut per a la ciutat muixeranguera, que passarà a ser plaça de 9. Aquesta fita, però, no és casual, és el resultat d’una fecunda relació d’agermanament entre la Muixeranga d’Algemesí i la Colla Jove Xiquets de Tarragona, que s’encetà l’any 1993, i gràcies a la qual ambdues colles han compartit escenari en sis ocasions. No debades, aquest dissabte serà la quarta vegada que ens visiten els tarragonins.

Setembre de 1993, 750 aniversari de la Carta Pobla

La primera visita de la Colla Jove a Algemesí va ser el 4 de setembre de 1993, en un acte organitzat per l’Ajuntament d’Algemesí en commemoració del 750 aniversari de la Carta de Poblament de la ciutat, del qual encara es conserva una placa commemorativa en la façana de l’ajuntament. Hi van actuar, a banda de la Muixeranga, els Castellers de Vilafranca. Quico Sempere, destacat membre de la Jove i natural d’Albaida, havia visitat uns mesos abans a Tomàs Pla, mestre de la Muixeranga, i s’havia interessat per conéixer des més a prop el nostre ball, antecedent dels castells. D’aquesta visita va nàixer una bonica amistat entre ambdós que va abonar el terreny per a posteriors actuacions i visites, com la de 1993. Quico Sempere narrava aquest encontre en la revista de la Jove l’Esperidió:

He de dir que l’acollida fou tan bona que no l’hauríem desitjat millor. Anàvem a homenatjar els pares dels castells i vàrem sortir homenatjats els fills del ball de valencians, en una perfecta munió en què va haver-hi moments que no es sabia si es feien castells o muixerangues, perquè castells i figures eren plens de gent i vestimenta barrejada, en una festa que, si algú la volgués muntar, s’hauria d’haver assajat força temps[…] Són dos estils i tècniques diferents i alhora d’una plàstica i gran bellesa cada un per la seva banda. Aquell desplegament que fa la muixeranga és d’allò més bonic. Sembla que tinguin un botó que, en prémer-lo, tots a una s’alcen al cel… […] Jo els demanava ajut per a la nostra pinya, però ben aviat va començar un intercanvi dels seus barrets i els nostres mocadors fins al punt que la nostra canalla va pujar als pilars amb el barret de la muixeranga […] Aquesta sortida, la recordarem durant força temps, així com les amistats que hi vam fer. El sopar, bo, esplèndid i abundant, ben regat, va facilitar un caliu familiar entre castellers i muixeranguers realment extraordinari. La connexió entre la gent de la Jove i d’Algemesí va ser absoluta i, els qui la vam viure, no podrem oblidar-la. Va ser una sortida molt i molt agradable; la sortida perfecta que fa venir ganes de repetir-la…
(Quico Sempere: “Viatge als orígens”, l’Esperidió, setembre de 1993).

En aquest encontre, la Colla Jove va alçar el seu primer castell de 8 (un 4 de 8) i el seu cap de colla, Ferran Ventura, va rebre com a regal un gaiato per part de Tomàs Pla, que encara guarda penjat a sa casa i que recorda com un dels detalls més emocionants que he rebut.

Setembre de 1994, Festes de Santa Tecla

Un any després, el 17 de setembre de 1994, la Muixeranga va tornar la visita amb la seua participació en la Mostra de Folclore Viu dins les festes de Santa Tecla de Tarragona, declarades d’Interés Turístic Nacional el 1996:

Amb el record encara viu de la nostra anada a la població de la Ribera Alta, el grup d’Algemesí va ser rebut al nostre local el matí del dissabte. Després de participar del nostre assaig, se’ls obsequiarà amb un vermut. El president de la Muixeranga va signar en el llibre d’honor de la Jove i va rebre de Ferran Ventura una còpia emmarcada del 3 de 9 amb folre descarregat la diada de Sant Magí. La seva atuació a la tarda va ser seguida amb gran interés per multitud de tarragonins que ompliren el recorregut fins a la plaça de les Cols i les escales de la catedral.
L’Esperidió, setembre de 1994

Agost de 1999, processó de de Sant Magí

Una nova invitació per part de la Jove va portar la Muixeranga, de nou, a Tarragona, en concret a la processó de Sant Magí, el 19 d’agost:

Amb motiu del 20é aniversari de la Jove, la ciutat de Tarragona va poder gaudir de la presència de la Muixeranga d’Algemesí, que va participar a la processó de Sant Magí convidada per la colla. La majestuositat de la representació valenciana, antecedent directe dels nostres castells, va meravellar els tarragonins i les tarragonines amb el seu virolat vestuari i amb la música trèmula de les seves dolçaines. Aquesta visita dels valencians va estar marcada per les magnífiques relacions amb la Jove, que es remunten a la sortida que hi vam fer l’any 1993.
L’Esperidió, setembre de 1999

Juny de 2002 i 2008, 3a i 9a Trobada de Muixerangues

En el marc de les Trobades de Muixerangues, la Muixeranga d’Algemesí va convidar la Jove de Tarragona a participar en dues edicions, el 2002 i el 2008, en les quals van fer una gran actuació.

Com a cloenda, la colla va entregar a l’Alcalde un exemplar dels Colors de les Festes de Santa Tecla en què ens disposàvem a col·laborar amb la Muixeranga d’Algemesí i amb la ciutat per a donar la màxima difusió a la seva Festa Major de la Mare de Déu de la Salut, que com la nostra és de gran bellesa i tradició.
(Ferran Ventura i Quico Sempere: “Viatge als orígens nou anys després”, l’Esperidió, juliol de 2002).
Octubre de 2014, Concurs de Castells

Per últim, en estiu de 2014, la Muixeranga va ser convidada pels tarragonins a actuar en el sorteig del XXV Concurs de Castells, l’esdeveniment anual més important del món casteller. Ho va fer en la Rambla Nova envoltat d’un calorós públic casteller.

Per molts anys

A banda d’aquestes actuacions, els membres de les dues colles han mantingut una estreta relació a través de visites en ambdues direccions: paelles, calçotades, events… Tal vegada, l’acte més destacat i emotiu que han compartir siga l’entrega a Eloi Miralles, casteller de Vilafranca i amic de les dues colles, de la Medalla de la Ciutat per part de l’Ajuntament d’Algemesí i el seu nomenament com a Muixeranguer d’Honor per part de la Muixeranga d’Algemesí. Siga com siga, aquest dissabte la Colla Jove i la Muixeranga tornaran a actuar junts en plaça Major d’Algemesí i escriuran una pàgina més d’aquesta bonica història de germanor.