L’esperada actuació de la Muixeranga de Castelló a la plaça Major d’Algemesí, el quilòmetre zero de les muixerangues, no va decebre ningú. Feia dèsset anys que cap muixeranga de fora de la vila participava en la Trobada de Muixerangues, i la Conlloga ho va resoldre amb la millor actuació de la seua curta història: tres figures de cinc alçades executades de manera impecable. El moviment muixeranguer, encarnat per un dia en la colla castellonenca, va fer així un pas més en una diada històrica i amb molt de públic: en la segona ronda, la Colla Jove Xiquets de Tarragona va fer el primer castell de nou alçades en terres valencianes, el 3 de 9 amb folre. Algemesí, no podia ser altre lloc, esdevé la primera plaça valenciana de nou. Les colles locals van demostrar un bon estat de forma, amb una exhibició del seu repertori tradicional.

Amb l’actuació a la plaça Major d’Algemesí la Muixeranga de Castelló s’enfrontava a un repte enorme. La distància entre les colles del nou moviment muixeranguer i les d’Algemesí ha estat, i és en la majoria de casos, enorme. Per tradició, per capacitat tècnica i repertori i per nombre de membres. La invitació a participar en la 18ena Trobada de Muixerangues d’Algemesí va representar, en aquest sentit, un reconeixement al treball de la Conlloga, una colla que des del primer moment ha destacat pel nombre de camises, la bona organització i la destresa en l’execució de les figures. Des de la primera edició l’any 1999, en què es va convidar a uns Balls dels Locos de l’Olleria nascuts tres anys abans, no s’havia convidat cap altra muixeranga que no fora d’Algemesí.

Els groc terròs va demostrar, una vegada més, saber posar-se en tensió davant les grans cites. Actuar a la plaça Major d’Algemesí, el bressol de la muixeranga, és el major desafiament que se li pot presentar a una colla. Després de setmanes d’assaig intens, tot i algunes dificultats amb la xicalla, la Muixeranga de Castelló es va proposar fer la millor actuació de la seua història, amb tres figures de cinc alçades: Morera, Alta de Cinc (amb l’alçadora sense desplegar-se) i l’anomenada Alta Clàssica, en què en un primer intent van haver de desmuntar un peu. Totes tres executades amb molta seguretat. Èxit absolut de la Muixeranga de Castelló, que es va acomiadar amb dos Pins Dobles simultanis. La Conlloga marca, d’aquesta manera, el camí a seguir pel nou moviment muixeranguer.

De la seua banda, les muixerangues d’Algemesí es van presentar a la plaça amb diferents reptes. La Nova Muixeranga d’Algemesí, en la primera Trobada d’Ester Ferrer en aquesta nova etapa com a mestra, va estar a punt d’alçar per primera vegada en la història de les muixerangues dues figures de sis alçades en una mateixa actuació. La Nova va obrir l’actuació amb una Dolçaina de sis alçades, que es va desmuntar tot i que l’estructura lluïa sòlida. Després, la verda va completar dues Altes de Cinc simultànies, l’Alta de Sis i un Pi de Cinc en la ronda de comiat. Ningú no dubta que pel setembre, en la Mare de Déu de la Salut, la Dolçaina tornarà a la plaça. La Dolçaina, més estilitzada que l’Alta de Sis, sols s’ha arribat a completar una volta, l’any 2004, sent mestra Ferrer. La Nova Muixeranga, que enguany compleix el vintè aniversari, ho va celebrar amb una espectacular entrada a plaça amb vint pinets simultanis. Cal destacar també que la colla va introduir enguany una innovació en el cicle de la Trobada, amb la introducció del primer Pilar de Vespra, que va caminar la vesprada anterior pel carrer Berca.

La Muixeranga d’Algemesí afrontava la Trobada amb el nou mestratge de Marcos Castell, que amb el seu equip representa una renovació important dins la colla. La blava va obrir l’actuació amb una Morera, molt present al seu repertori, amb la novetat d’envoltar-la de quatre Pinets de Tres rodant, a l’estil de la Sénia. En segona ronda, una Tomasina (desplegada doble). Després, van provar l’Alta de Sis, però es va quedar en intent. No es van acabar de treure el mal regust en la ronda de pilars, en què van haver de desmuntar el Pilar de Cinc Aixecat que volien mostrar, i un dels dos Pins Dobles que l’acompanyaven. Toca seguir treballant de cara a la Mare de Déu de la Salut, per tal de consolidar els canvis en la colla que ja començaren a veure’s en la Trobada.

Algemesí, primera plaça valenciana de nou

L’apunt històric de la Trobada el va posar la Colla Jove Xiquets de Tarragona. La colla castellera s’havia proposat fer d’Algemesí la primera plaça de nou del País Valencià. Ho van aconseguir en la segona ronda, amb un espectacular Tres de Nou amb Folre. Si alguna plaça ho mereixia és la d’Algemesí, la de més tradició, que des de fa divuit anys convida colles castelleres a la Trobada, l’espai on la muixeranga és Patrimoni Immaterial de la Humanitat en el marc de les Festes de la Mare de Déu de la Salut. La consecució del 3d9f va fer esclatar l’emoció del nombrós públic congregat a la plaça, més concorreguda que l’any passat. La Jove de Tarragona, amb una llarga relació d’amistat amb la Muixeranga d’Algemesí, va exhibir molt bon estat de forma en una diada que tancà amb un Pilar de Sis. La Revista de Castells en fa una crònica, des del punt de vista casteller.

Així, doncs, una Trobada de Muixerangues molt reeixida en l’edició que complia la majoria d’edat. S’ha notat sens dubte el nou impuls que se li ha volgut donar des de l’Ajuntament d’Algemesí. De matí, membres de moltes colles muixerangueres van assistir a una presentació de la Coordinadora de Castells, amb vistes a la creació d’una Federació de Muixerangues. A la Trobada va assistir Enric Morera, president de les Corts, i Vicent Marzà, conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esports.