Són coneguts els intents per crear colles castelleres al País Valencià, com els Castellers de Paterna, els Castellers d’Alcàsser, els Socarrats de Xàtiva o fins i tot a Castelló de la Plana, que segurament no va passar de la mera intenció, però que una muixeranga a l’estil d’Algemesí es funde al nord del riu Sénia és tota una novetat, almenys que nosaltres sapiguem. En la primera quinzena de novembre de l’any passat ha aparegut com una activitat dins de l’Espai País Valencià de la capital catalana la Muixeranga de Barcelona, formada inicialment per unes 15 persones tot i que actualment en són ja més de 20 les que assagen regularment.

El perfil de les persones que componen inicialment la Muixeranga de Barcelona són gent jove, la majoria valencians residents a la capital de Catalunya o els seus voltants, però també hi ha catalans, la majoria sense contactes anteriors amb el món muixeranguer, encara que sí que hi ha qui ha tocat tant les muixerangues com els castells; de fet, hi ha membres de les colles castelleres de Sagrada Família i de Poble Nou, així com de a Nova Muixeranga d’Algemesí, la Jove Muixeranga de València i de la Conlloga de Castelló. Des de la Muixeranga de Barcelona ens apunten que molts catalans, coneixedors del què són les muixerangues, s’hi han interessat perquè no és tan exigent ni competitiu com una colla castellera, fins i tot més participativa i molts valencians per l’ambient que hi ha.

Els assajos es fan setmanalment cada dimecres a la Casa València a Barcelona de 19.00 a 21.00, i qui els dirigeix actualment és un membre de la Nova Muixeranga d’Algemesí. Els assajos consisteixen en aprendre tècnica bàsica i la realització de figures com el Banc, Pinets o la Torreta desplegada sense xiquet. Els principals reptes als quals s’enfronta esta muixeranga nova són poder disposar d’un local d’assaig amb altura suficient per poder fer figures més altres, crear una estructura organitzativa amb una junta executiva i una àrea tècnica i trobar famílies amb xiquets per augmentar la base social, ja que actualment disposen de molt poca xicalla.

La seua presentació en societat, més enllà de les xarxes socials, va tindre lloc el passat 2 de desembre amb ocasió d’una jornada organitzada per l’Espai País Valencià. Aquell dia van realitzar una Torreta sense xiquet, un pilar de tres i tants pilars de dos com van poder amb la gent que hi va acudir a l’acte.

No volen anar de pressa, per això encara no han parlat ni d’indumentària ni d’escut, i encara no s’han constituït formalment com a associació independent de l’Espai País Valencià, però des d’esta entitat s’ha rebut la Muixeranga de Barcelona com a il·lusionant i engrescadora. Per això tenen previst dur a terme algun tipus de jornada per difondre l’estat actual del fet muixeranguer, i a la llarga no descarten demanar la seua adhesió a la Federació Coordinadora de Muixerangues que es constituirà el proper dia 20.