Un bon grapat de colles muixerangueres s’aplegaran a València el proper 17 de febrer, en la concentració L’educació ens dignifica. Sí al valencià convocada per l’organització Escola Valenciana. La bona sintonia entre les muixerangues i Escola Valenciana continua; de fet, d’un temps ençà la celebració de les trobades d’escoles en valencià per tot el territori és sinònim d’activitat de les colles muixerangueres, que d’altra banda sempre responen a les crides puntuals de la federació d’associacions per la llengua.

La concentració del 17 de febrer es farà a la plaça de la Mare de Déu, a les cinc de la vesprada. Han confirmat la seua presència, de moment, la Muixeranga de la Safor, la Jove Muixeranga de València, la Muixeranga d’Alacant, la Muixeranga la Torrentina, la Muixeranga de Xàtiva, la Muixeranga de la Marina Alta, la Muixeranga de la Plana, el Ball dels Locos de l’Olleria i la Muixeranga Penyeta Blanca de Cocentaina. S’ha previst que les colles realitzen un conjunt de tres figures, de manera que la muixeranga serà part destacada de l’acte.

A més a més, la concentració comptarà amb altres manifestacions de cultura popular de tot el País Valencià, com ara colles de dolçaina i tabal i de gegants i cabuts. Conduiran l’acte Amàlia Garrigós i Francesc Burgos. També hi haurà les actuacions musicals de Dani Miquel i la Fúmiga. Una concentració festiva, doncs, a la qual Escola Valenciana ha convocat les comunitats educatives, entitats, sindicats i partits polítics. El manifest de l’acte fa una crida a la defensa de l’escola valenciana i en valencià, i als professionals que s’hi dediquen, després de les recents campanyes de desprestigi orquestrades amb finalitats electoralistes.

Com he dit més amunt, bona part del moviment muixeranguer sent una identificació important amb la tasca d’Escola Valenciana, la qual cosa es posa de manifest durant la celebració de les Trobades d’Escoles en Valencià. El suport és recíproc. La majoria de les trobades compten amb la participació d’alguna colla, en forma de taller o d’actuació. Les Trobades han servit d’aixopluc de moltes colles, sovint en el seu començament, els han ajudat a donar-se a conèixer i encara ara ho fan. Pel que fa a l’acte del dia 17, amb presència massiva de muixerangues, hi ha un precedent al Cap i Casal. El febrer de 2015, ara fa tres anys, un conjunt de colles van actuar conjuntament en la Crida per l’Escola que Volem que va recórrer els carrers de la ciutat.