Les darreres setmanes l’actualitat de les muixerangues s’ha centrat a la Plana. Qui ho hagués dit, fa només un parell d’anys? Si el darrer diumenge de Magdalena es va fer la II Trobada de Muixerangues de Castelló, el següent va ser el torn de la I Trobada de Muixerangues de la Vila de Nules organitzada per la Muixeranga de la Plana.

Amb set colles convidades, Xàtiva, Sueca, Alginet, Torrentina, València, el Campello i Carlet, la cita va aplegar més de 250 muixeranguers i muixerangueres. Ayo Peiró, mestra de la Plana, ens explica que des del primer moment van tindre clara l’opció de convidar moltes colles. L’organització d’un esdeveniment tan gros, assegura, a banda d’un treball impressionant ha servit per cohesionar la colla, ja que l’hem repartit entre tots els membres. Pels de la Plana, nascuts l’any 2015, també ha representat una espenta a nivell tècnic. Les darreres setmanes abans de la Trobada van doblar assajos i tothom va fer un esforç extra.

De fet, la Muixeranga de la Plana va aconseguir per primera vegada alçar dues figures de quatre alçades en una mateixa actuació.

Els de negre i faixa roja van fer un Pinet Doble per segona volta, l’anterior l’havien descarregat només una setmana abans, i també el segon Castell de quatre. Altres figures de quatre que han aconseguit completar, tot i que no amb l’assiduïtat que voldrien, són la Torreta Desplegada i la Torreta. La colla compta ara mateix amb una quarantena de membres fixes. A l’hivern assagen a Castelló de la Plana, i amb l’arribada del bon oratge programen assajos itinerants pels pobles.

Alginet estrena la primera Torreta

Una de les colles que recordarà Nules durant molt de temps és la Muixeranga d’Alginet. Els de la Ribera Alta van aconseguir la primera Torreta, amb el tronc propi. Els blaus, nascuts l’any passat, compten ja amb uns cinquanta membres. Ens ho comenta Mabel Roig: la Trobada ha significat per la colla la pujada al següent escaló, amb molta humilitat i il·lusió volem construir una colla més gran i amb millor preparació tècnica.

Els d’Alginet han tingut des del primer moment com a referent la Muixeranga de Sueca, que els ha donat suport tècnic i amb qui amb teixit molts lligams. Els de Sueca van oferir una actuació sòlida, en la seua línia dels darrers temps, amb una Torreta i el seu característic Fadrí (de quatre alçades) amb agulla. També va alçar una Torreta la Muixeranga la Torrentina.

Però per concloure Ayo Peiró remarca per damunt de tot el bon ambient que es va viure a la plaça, durant l’actuació, i en la festa posterior. Les colles més menudes, destaca, tenen la possibilitat de alçar figures amb la pinya de la resta, cosa que per manca d’efectius no poden fer als assajos. Per la Muixeranga del Campello, per exemple, també va ser un dia molt especial ja que era la seua primera trobada muixeranguera. En el record queda, rebla Peiró, una espècie de tercer temps en que les colles es van quedar a la plaça després de l’actuació per a provar figures, ajudant-se les unes a les altres, i els pilars de comiat que s’havien organitzat multicolors.

Així, doncs, molta satisfacció en la Muixeranga de la Plana després de l’enorme esforç realitzat, amb el suport de l’Ajuntament de Nules i de l’Associació la Corretjola, organitzadora del Festival Nules Sona en què s’emmarcà la I Trobada. I l’any que ve?: doncs la segona Trobada segur, però encara no hem valorat si repetirem ubicació o voldrem que siga itinerant per la nostra comarca.

[Totes les imatges de la notícia són de Furtat]