La Muixeranga d’Alacant ha tancat la temporada de la millor manera possible. La colla blanc-i-blava ha fet per primera volta una Alta Clàssica en la 4a Diada Muixeranguera d’Alacant, així que s’afegeix al grup de colles que han fet muixerangues de cinc alçades. La Diada alacantina, amb un nou emplaçament, es consolida any rere any i manté el seu vigor; enguany han participat un conjunt de nou colles muixerangueres, que sovint aprofiten per mostrar-hi el millor del seu repertori, i nombroses colles de dolçaina i tabal.

Després de setmanes d’assajos l’àrea tècnica de la Muixeranga d’Alacant es decidia a assaltar les cinc alçades en la 4a Diada Muixeranguera d’Alacant, el dia que celebraven la fita de cent persones associades a la colla. Amb una estructura 4-4-2-1-1. L’Alta Clàssica es va reservar per la darrera ronda de la Diada, que la formació alacantina va fer en solitari. La colla va saber resoldre totes les dificultats que es van anar presentant durant el muntatge, per acabar descarregant la figura amb un esclat d’alegria col·lectiva, amb càntics de colla de cinc, colla de cinc!.

La 4a Diada d’Alacant ha canviat enguany emplaçament a la plaça Ruperto Chapí, però mantenint completament l’atractiu pel públic, que l’omplia. Uns pilars de presentació, enfront del Mercat, obrien una Diada que va comptar amb un conjunt de nou colles. Les tres rondes habituals es van fer desdoblades, amb les colles separades en grups de quatre o cinc actuant-hi simultàniament. Alacant va fer en primera ronda dos Remats d’Alta de Cinc simultanis, uns dels quals sense desplegar, i un Castell en la segona que el xiquet no va coronar.

Després de dos anys d’absència, la Muixeranga de Castelló es presentava de nou a la cita alacantina. Dos anys en què la colla groc-terrós ha fet molt de camí i s’ha consolidat com a colla de cinc alçades amb un repertori molt variat. Castelló va posar l’altra figura de cinc alçades de la Diada, una Morera (4-2-1-1-1) amb moltes posicions renovades, tot i que anava just de camises. A més a més va alçar un Pilotó, figura pròpia del seu repertori, i un Remat d’Alta de Cinc.

La colla que per primera volta tastava l’ambient de la diada alacantina, que es fa en el marc de les Fogueres Culturals, va ser la de Vinaròs. Després de fer un Pi Doble Aixecat en els pilars de presentació, que van deixar net, els arlequinats van oferir el que anomenen Torre (4-2-1-1), un Cinc en un Peu i una Torreta. Una actuació en la línia habitual de la colla, que va decidir superar els inconvenients de la distància per a participar en la diada més simbòlica pel nou moviment muixeranguer.

De fet, són moltes les colles que tenen una història especial amb Alacant. Com per exemple la Muixeranga de Xàtiva, que es va estrenar en aquesta plaça en la 2a Diada. La socarrada va presentar el peu de l’Alta Clàssica (de quatre alçades, sense xiquet), una Torreta sense Desplegar amb el tronc femení i un Castell de Quatre amb agulla.

També va fer una Torreta sense Desplegar la Muixeranga Torrentina, que no ha faltat a cap de les quatre diades d’Alacant. Els de l’Horta Sud, que havien fet un Pi Doble en la ronda de presentació, van completar l’actuació amb Senieta i Alcoianets. De la mateixa manera, va exhibir repertori de quatre la renovada Muixeranga de la Marina Alta; Remat d’Alta de Cinc i Torreta, ambdues sense desplegar, i Pi Doble Aixecat.

Al remat, totes les colles presents van aconseguir alguna figura de quatre alçades, la qual cosa posa de manifest les millores del conjunt del moviment muixeranguer. La Muixeranga del Campello, que l’any passat ja havia aconseguit la primera figura de quatre a Alacant, va assolir un Remat d’Alta de Cinc sense desplegar. Els de camisa negra fan, el 14 de juliol, la II Trobada anomenada Marxeranga. Igualment va ampliant repertori la Muixeranga de Cocentaina, la més joves de totes les presents i l’única que no s’ha integrat encara en la federació: Remat d’Alta de Cinc i Torreta, ambdues sense desplegar, i Pi Doble Aixecat. Per últim, també va assolir fer un Remat d’Alta sense desplegar la Colla Corball, que estrenava presència a la Diada.

En resum, la Diada d’Alacant pren el pols un any més a bona part del moviment muixeranguer. Arribat el mes de juny, la majoria de colles es troben en el punt àlgid de la temporada i ho demostren a la plaça. Enguany amb l’afegit que la Muixeranga d’Alacant ha fet un pas més, bo i aconseguint la primera figura de cinc alçades, tota una fita per les colles joves. És la segona muixeranga que ho fa aquesta temporada, després que la Jove Muixeranga de València també fes l’Alta Clàssica el mes de maig passat. Al respecte, cal destacar que amb una sola figura de cinc no s’assoleix la categoria de colla de cinc dins la Federació; per a això cal completar dues figures de diferents de cinc alçades.